SAD PRIJETI NAPUŠTANJEM JOŠ JEDNOG VIJEĆA UN-a: ‘Prema Izraelu se odnose gore nego prema Sj. Koreji’

Američka veleposlanica u UN-u je višekratno upozoravala da bi se SAD mogao povući iz Vijeća koje ima 47 članova a osnovano je 2006. radi promicanja i zaštite ljudskih prava u svijetu

Sjedinjene Države su u petak ponovo zaprijetile da će izaći iz UN-ova Vijeća za ljudska prava, pokazujući da gube strpljenje pošto je tijelo sa sjedištem u Ženevi donijelo pet rezolucija u kojima osuđuje njihova saveznika Izrael.

“Ako se Vijeće za ljudska prava odnosi prema Izraelu gore nego prema Sjevernoj Koreji, Iranu i Siriji, onda je to Vijeće nerazumno i nedostojno”, kritizirala je Nikki Haley, američka veleposlanica u UN-u, prenosi se u priopćenju. Usto je predbacila Vijeću da je “veoma neobjektivno prema Izraelu”.

Vijeće donijelo pet rezolucija protiv Izraela

U priopćenju se također ističe da je Vijeće za ljudska prava donijelo pet rezolucija protiv Izraela i tek po jednu protiv Sjeverne Koreje, Irana i Sirije.

“Naše strpljenje nije bezgranično”, upozorila je Haley. “Današnji čini jasno pokazuju da organizaciji nedostaje vjerodostojnost koja joj je potrebna kako bi bila istinski branitelj ljudskih prava”.

Američka veleposlanica u UN-u je višekratno upozoravala da bi se SAD mogao povući iz Vijeća koje ima 47 članova a osnovano je 2006. radi promicanja i zaštite ljudskih prava u svijetu. Ova zadnja prijetnja izlaskom iz Vijeća događa se nakon imenovanja Johna Boltona, neokonzervativca, za savjetnika Donalda Trumpa za nacionalnu sigurnost. Nakon dolaska Trumpa u Bijelu kuću, SAD je izašao iz UNESCO-a, UN-ove organizacije za školstvo, znanost i kulturu, drastično je smanjio proračun za UN i najavio povlačenje iz Pariškog klimatskog dogovora.

 

(Global CIR)

Objavljeno u:

1 Komentaron this Post

  1. Bojan Runtić

    Ovi trumpovi tone sve dublje

    Reply

Komentiraj