NASA OBJAVILA DATUM KAD BI NAS MOGAO UDARITI BENNU: Uspostavljen Odbor za odbranu Zemlje, postoji i plan odbrane

2013. godine meteor promjera 20 metara udario je u blizini Čeljabinska, a taj relativno malen kamen napravio je ozbiljnu štetu. Pri udaru je otpušteno otprilike 30 puta više energije nego u slučaju nuklearne eksplozije u Hirošimi

NASA je objavila kako postoji šansa, doduše malena, da Zemlju 2135. godine pogodi asteroid imena Bennu. Posljedice tog udara bile bi fatalne po planet, no NASA tvrdi da već uvelike radi na spriječavanju takvog scenarija koji će se, kako tvrde stručnjaci, dogoditi prije ili kasnije.

NASA je objavila kako bi asteroid mogao pogoditi Zemlju 22. rujna 2135. (taj datum pada na četvrtak), a snaga njegova udara bila bi jednaka udaru cijelog arsenala američkih nuklearnih balističkih raketa, prenosi CNN.

Rade na spriječavanju udara

No navodno ne treba previše brinuti jer NASA ima plan obrane. Naime, tim njihovih inženjera osmislio je konceptualni dizajn posebnog vozila imena HAMMER. Radi se zapravo o zasad hipotetskoj svemirskoj letjelici koja bi se ili zabila u asteroid ili ga pak naciljala nuklearnim uređajem i tako odvratila asteroid od Zemlje.

HAMMER nije pravi NASA-in program, već istraživanje tehničkih izazova koji bi se pojavili pri izradi takvog uređaja.

NASA pokrenula program obrane

Iako asteroid Bennu vjerojatno neće pogoditi Zemlju, neizbježno je da se takvo nešto jednom dogodi, slažu se stručnjaci. Količina energije koja bi zahvatila asteroid mnogo godina prije predviđenog udara mogla bi preusmjeriti njegovu putanju.

NASA je u tu svrhu pokrenula program, a šef istog službeno ima funkciju ‘voditelja odbora za obranu planeta’. Njegov se ured bavi proučavanjem različitih mogućnosti obrane od asteroida i ublažavanja udara, a također promatra svemirsko kamenje u orbitama koje bi se mogle podudarati sa Zemljinom.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj