HRVATSKA PROTJERUJE RUSKOG DIPLOMATU! Ruska ambasada: To je loše osmišljen neprijateljski potez

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković danas je u Banskim dvorima izvijestio kako je, nakon sastanka na Europskom vijeću i sastanka s hrvatskom predsjednicom, donesena odluka o protjerivanju jednog od diplomata Ruske Federacije akreditiranih u Republici Hrvatskoj.

Hrvatski premijer Andrej Plenković je izvijestio kako je na sastanku Europskog vijeća (EV) na kojem je sudjelovao prošlog četvrtka i petka u Bruxellesu utvrđeno kako je u ranijem napadu u Salsburiju korišten nervni otrov koji je doveo do teškog stanja za nekoliko ljudi, te kako je britanska premijerka Theresa May EV izvijestila o činjeničnom stanju napada te fazi u kojoj se nalazi istraga.

Plenković je istaknuo kako su europski čelnici država i vlada snažno osudili taj napad, kako dijele procjene vlade Ujedinjene Kraljevine (UK) te kako je velika vjerojatnost da je taj napad došao od strane Ruska Federacije.

„Stav i ocjene Europskog vijeća dijeli i Republike Hrvatska“, poručio je Plenković.

Dodao je kako je EV, uz izraz solidarnosti sa Ujedinjenom Kraljevinom, donijelo odluku o povlačenju na konzultacije europskog veleposlanika u Moskvi, a sve državne članice na razini državnih vrhova moraju poslati snažnu poruku o neprihvatljivosti ovakvog napada.

Nakon jutrošnjeg sastanka sa članovima Hrvatska vlade, predsjednicom Hrvatske Kolindom Grabar-Kitarović i predsjednikom Sabora Gordanom Jandrokovićem, donesena je zajednička odluka o postupanju Hrvatske u ovom slučaju, izvijestio je premijer.

„Donijeli smo zajedničku odluku da se solidariziramo sa Ujedinjenom Kraljevinom i Hrvatska je jedna od 14 država koje će danas tijekom dana proglasiti jednog od akreditiranih ruskih diplomata ‘personom non grata’. Pokazujemo i konkretno da ne prihvaćamo ovakvu vrstu napada s kakvom je bila suočena Ujedinjena Kraljevina“, poručio je hrvatski premijer.

Plenković je danas putem medija, ali i pisanim putem, uputio izraze sućuti premijeru Dmitriju Medvedevu povodom tragičnog događanja u Ruskoj Federaciji u kojem je u požaru stradao velik broj ljudi.

Ruska ambasada: To je neprijateljski potez

Nakon vijesti da se Hrvatska svrstala uz još 15 zemalja koje su se odlučile na sankcije protiv ruskih diplomata, stigla je reakcija iz ruskog veleposlanstva u Hrvatskoj.

Rusko veleposlanstvo izrazilo je u ponedjeljak žaljenje zbog odluke vlade premijera Andreja Plenkovića da iz solidarnosti s Velikom Britanijom zbog trovanja bivšeg ruskog špijuna Sergeja Skripala protjera ruskog diplomata, ocijenivši taj potez “neprijateljskim”, priopćio je ured za odnose s javnošću ruskog diplomatskog predstavništva.

Hrvatska je jedna od 14 zemalja Europske unije koja se odlučila protjerati rusko diplomatsko osoblje kao odgovor na trovanje Skripala i njegove kćeri u Velikoj Britaniji početkom ožujka te tako stala uz bok EU-a i SAD-a.

“Izražavamo duboko žaljenje što je hrvatska strana, slijedeći u kolosijeku blokovske solidarnosti pojedinačne zemlje EU-a i NATO-a, donijela žurnu i loše smišljenu odluku, čije će posljedice negativno odjeknuti za daljnji razvoj naših bilateralnih odnosa, uključujući njihov trgovinsko-gospodarski dio”, priopćilo je rusko veleposlanstvo.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj