NAKON ŠTO JE POZVAN IZ MOSKVE: Mogherini održala konsultacije s ambasadorom Edererom

Visoka predstavnica EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Federica Mogherini održala je konsultacije s ambasadorom EU-a u Rusiji Markusom Edererom, saopćeno je iz evropske diplomatske službe.

Slikovni rezultat za mogherini with eu ambassador to russia

Sastanak Mogherini i Ederera održan je nakon što je Evropsko vijeće u četvrtak 22. marta stalo na stranu Londona u tvrdnjama da je Moskva “najvjerovatnije” odgovorna za nedavno trovanje Sergeja Skripala i njegove kćerke Julije u engleskom gradu Salisburyju, a lideri EU-a se saglasili s njegovim povlačenjem na konsultacije.

“Visoka predstavnica danas je održala konsultacije s Edererom koji je u Bruxelles stigao nakon što je povučen iz Moskve na zahtjev Evropskog vijeća”, navodi se u saopćenju. Dodaje se da će Ederer u narednim danima održati konsultacije sa ostalim zvaničnicima EU-a.

Bivši pukovnik ruske obavještajne službe Sergej Skripal i njegova kćerka Julija 4. marta izloženi su nervnom agensu u engleskom gradu Salisburyju. Pronađeni su bez svijesti na klupi nedaleko od tržnog centra. Britanska premijerka Theresa May optužila je Rusiju za “nezakonitu primjenu sile” protiv njene zemlje.

Britanija i Rusija protjerale su po 23 diplomate i preduzele druge regulative usljed eskalacije tenzija.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj