DJELOVAO IZVAN MANDATA: Makedonija protjerala ruskog diplomatu

Makedonija je odlučila da protjera jednog ruskog diplomatu zbog slučaja “Skripal”, ali i zbog njegovog djelovanja izvan okvira  mandata, izjavio je danas u Skoplju makedonski ministar vanjskih poslova Nikola Dimitrov.

Dimitrov je na konferenciji za medije izjavio da je Ministarstvo vanjskih poslova Makedonije takvu odluku donijelo zbog slučaja trovanja bivšeg ruskog špijuna Sergeja Skripala i njegove kćerke Julije u Velikoj Britaniji, ali i zbog zaštite državnog interesa, integriteta i sigurnosti.

Radi se o pokušaju dobijanja osjetljivih i tajnih informacija, od velike važnosti za sigurnost Makedonije. Mislim da će veliko interesovanje sada biti preusmjereno na otkrivanje identiteta te osobe, koji smo obavezni zaštiti, iz poštovanja prema njegovoj državi, ali i zbog njegove lične sigurnosti“, izjavio je Dimitrov.

Ministarstvo vanjskih poslova Makedonije saopštilo je u ponedjeljak da je u konsultaciji sa saveznicima i partnerima iz Evropske unije (EU) i NATO-a i u solidarnosti sa Ujedinjenim kraljevstvom Velike Britanije i Sjeverne Irske, donijelo odluku o protjerivanju ruskog diplomate.

Ministarstvo je navelo da je protjerivanje u saglasnosti sa članom 9. iz Bečke konvencije o diplomatskim odnosima iz 1961. godine.

Korištenje vojnog hemijskog oružja je u suprotnosti s Međunarodnim pravom i to utječe na sigurnost svih zemalja“, navedeno je u saopštenju.

Odluku o protjerivanju ruskih diplomata prethodno su donijele Velika Britanija, SAD i brojne članice EU

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj