KIM JONG-UN NAVODNO JE U TAJNOSTI DOŠAO U KINU: Svi se pitaju zašto?

Sjevernokorejski vođa Kim Jong-un navodno je vlakom doputovao u Kinu. Ako je ta informacija točna, to bi značilo da je Kim napustio Sjevernu Koreju po prvi put otkako je postao vođa te zemlje. Više je razloga zbog kojih bi se kineski predsjednik Xi Jinping i sjevenokorejski vođa željeli sastati, prenosi Business Insider.

Više izvještaja s društvenih mreža i novinskih portala prati putovanje vlaka koji usporava željeznički promet u sjeveroistočnoj Kini, dolazi u Peking te se to poklapa s kolonom vozila koja uključuje policiju na motociklima i limuzinu. Smatra se da je taj vlak isti onaj kojim je Kim doputovao u Peking 2010. godine.

Stručnjak za pitanja Sjeverne Koreje i Kine, Yun Sun iz Stimson Centra, rekao je kako je misteriozni put kojim je vlak prolazio ‘poremetio čitavi vozni red za sjeveroistočnu Kinu, a ljudi su sve to promatrali i pokušavali prokljuviti tko se nalazi u vlaku’.

Putovao u oklopnom vlaku

Chad O’Carrol, menadžer u Korea Risk Gropu tvitnuo je kako Kimov put u Peking u oklopnom vlaku kojeg je koristio i njegov otac ‘savršeno logičan’ budući da je ta ruta detaljno testirana od strane sjevernokorejskih službi sigurnosti te da je ‘blackout’ državnih medija koji su pokrivali put isto kao i u slučajevima putovanja Kim Jong Ila u Peking.

Valja naglasiti kako se očekuje da će se Kim tijekom narednih mjeseci sastati i s južnokorejskim predsjednikom Moon Jae In-om te američkim predsjednikom Donaldom Trumpom, vođama dviju zemalja s kojima je S. Koreja službeno i dalje u ratu.

S druge strane, Kina je, kad se radi o mirovnom ugovoru koji Kim želi potpisati sa SAD-om kako bi se osigurala, saveznik Sjeverne Koreje, ali i glavna linija za trgovanje s vanjskim svijetom. Kim Jong Un je dosado odbijao pozive u Kinu, no nedavno je promijenio ton diplomacije te je otvoren za sastanke licem u lice.

Kina je već htjela organizirati susret, no povećane tenzije nakon sjevernokorejskog testiranja balističkih raketa osujetile su te planove i pogoršale bilateralne odnose. Kina je dosad smatrala da je Kim prkosan te da zlostavlja podršku Pekinga. Nakon toga uskratili su Kimu ‘čast da se susretne s predsjednikom Xijem’.

Trump naveo Kineze da se predomisle

Trump je prihvatio susret licem u lice s Kimom, a to je možda motiviralo Kineze da se predomisle, analizira Sun. Također, Sjeverna Koreja možda ipak nije spremna na samostalni susret s Trumpom, dok Kina osjeća dosta anksioznosti zbog toga što je isključena iz diplomatske igre između Pyongyanga i njegovih protivnika, analizira stručnjak.

Kako god bilo, put kojim je vlak došao do Pekinga i način na koji se sve odvilo jednak je načinu na koji je u prošlosti Kimova obitelj putovala u Kinu.

 

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj