MOGHERINI U BEOGRADU: Dvosatni razgovor sa Vučićem

Predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić i visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbjednost Federika Mogerini saglasili su se večeras da pronađu nove načine kako bi nastavili sa radom i rješavanjem problema između Beograda i Prištine mirnim putem, a Mogerini je poručila da “ono što se dogodilo juče, ne smije se ponoviti”.

Mogerini: Ono što se dogodilo juče ne smije se ponoviti

Vučić i Mogerini sastali su se kako bi, na otvoren i iskren način, razgovarali o najnovijim dešavanjima i budućnosti dijaloga o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine uz posredovanje Evropske unije, rečeno je u saopštenju. Visoka predstavnica EU Mogerini izrazila je žaljenje zbog jučerašnjih događaja na Kosovu. “Ono što se dogodilo juče, ne smije se ponoviti. Evropska unija očekuje očuvanje mira uz mudar i uzdržan pristup“, istakla je Mogerini.

Dvoje sagovornika, navodi se, su se saglasili da pronađu nove načine kako bi nastavili sa radom i rješavanjem problema između Beograda i Prištine mirnim putem. U suštinskom i sadržajnom razgovoru, Vučić i Mogerini konstatovali su da je u nacionalnom i državnom interesu Srbije da očuva stabilnost, mir i napredak na putu ka Evropskoj uniji.

Sastanak predsjednika Srbije i šefice evropske diplomatije počeo je večeras oko 19.00 časova u zdanju na Andrićevom vencu i trajao je više od dva sata.

‘Nije vrijeme da se igraju sa Srbijom’

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić govorio je za RTS o sastanku sa šeficom evropske diplomatije Federikom Mogerini i o situaciji na Kosmetu.

“Iznio sam naše viđenje, pokazao sam dokumente koji govore o tome da Marko Đurić nije prekršio proceduru… Ne obazirem se na ono što se piše u domaćim, zapravo stranim medijima, da je neko hteo nešto da uradi ili je žrtvovao Đurića, to su gluposti. Ja sam poređao činjenice i pokazao im ih. Vidjećemo kako ćemo u budućnosti da rješavamo stvari, kad imate sukobe, morate da težite da ih rješavate razgovorom. Kako će to da izgleda, vidjećemo“, rekao je Vučić.

On je dodao da se srpski narod “danas oseća neuporedivo bezbjednije nego juče“, a potom je dodao i da je razgovarao sa američkim zvaničnikom Vesom Mičelom, te da je zajednički stav da je “mir od suštinskog značaja“.

“Što se tiče razgovora sa Mogerinijevom, pominjale su se obje strane u prvoj reakciji. Sada ih u saopštenju nema jer je najgore licemjerje govoriti o nesrazmjernoj upotrebi sile. To je bilo protivpravna upotreba sile… Slušam od naših političkih protivnika i čitam u medijima razne gluposti… Mi smo govorili samo o činjenicama i za mene je bila potpuno jasna namjera. Mogu da govorim o tome kako je cijeli sjever srpske pokrajine bio okružen kosovskim snagama, napravili su kompletan prsten sa ciljem da pokažu kako žele da to izgleda. Čudom nije bilo poginulih i teško stradalih. Nismo im dali da zauzmu sjever Kosova, to smo uradili vodeći oštru, pametnu i mudru politiku i jasno smo stavili do znanja da ni sa Srbima ni sa Srbijom ne mogu da se igraju. Nisam fasciniran njihovom snagom, niti njihovom moći, a ni pameti, tako da mi je olakšana situacija…“, rekao je Vučić.

Upitan da prokomentariše navode u medijima da je namjeravao da “podigne Vojsku“, rekao je da “neće da spekuliše o tome, ali je po Ustavu on nadležan za komandovanje i njegov posao je da štiti naš narod i građane naše zemlje“.

“Kosmet je djo teritorije Srbije po Ustavu, imamo posebna pravila, ali i drugi moraju da ih poštuju, a to je da nema dugih cijevi i oružane sile na sjeveru Kosova. Nisam donio takvu odluku, kada je budem donosio, a nadam se da neću nikad i sve ću da dam od sebe da je nikad ne donesem, podrazumijeva se da je jedna od mogućnosti, kad su zemlja i narod ugroženi. Rekao sam da moje riječi nisu šala, da držim do svojih riječi kada su ozbiljne i odgovorne. Čini mi se da su neki dobro razumjeli da nije vrijeme da se igraju sa Srbijom, da Srbija nije slaba koliko bi željeli da jeste“, istakao je Vučić.

Što se tiče odluke Srpske liste da napusti vladajuću koaliciju u samoproglašenoj državi, Vučić je rekao da će oni biti u opoziciji i da će biti “narodni tribuni koji će dobijati podršku od Srbije“, ali je i primijetio da “Srbi nikada neće da se udruže niti da žale Đurića na Kosovu ili Vučića u Srebrenici“.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj