ODGOVOR NA NAPAD NA ŠPIJUNA: Australijska vlada protjeruje dvojicu ruskih diplomata

Australija će protjerati dvojicu ruskih diplomata, kao odgovor na napad nervnim gasom na bivšeg ruskog obavještajca u Engleskoj početkom mjeseca, izjavio je australijski premijer Malkolm Turnbul.

Australijska vlada protjeruje dvojicu ruskih diplomata

SAD su juče najavile da će protjerati 60 ruskih diplomata, čime će se pridružiti mjerama koje pojedine evropske zemlje sprovode protiv Kremlja.

Do sada je protjerano ukupno stotinu Rusa, što je najmasovnije protjerivanje ruskih diplomata iz zapadnih zemalja još od perioda Hladnog rata.

“Australija će, zajedno sa Velikom Britanijom i drugim saveznicima i partnerima, preduzeti mjere kao odgovor na napad nervnim gasom u Solsberiju”, izjavio je Turnbul i dodao da će dvojica diplomata, koji su identifikovani kao nesvrstani obavještajci, biti protjerani zbog postupaka koji nisu dosljedni njihovog statusa u skladu sa Bečkom konvencijom.

Premijer Australije DŽuli Bišop izjavila je da je moguće da će biti preduzete dodatne mjere, kao što je bojkotovanje Svjetskog prvenstva u fudbalu, koje se ove godine održava u Rusiji.

“Postoji čitav niz daljih mjera koje mogu biti preduzete, a bojkotovanje Svjetskog prvenstva je jedna od mjera koja bi se mogla preduzeti u vezi sa ovim pitanjem”, rekla je Bišopova novinarima u australijskoj prijestonici Kanberi.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj