RAZILAŽENJA PO MNOGIM PITANJIMA: Najnoviji razgovori Turske i EU završeni bez napretka

Posljednji pokušaj na visokoj razini da se normaliziraju tursko-europski odnosi nije uspio. Dugo najavljivani sastanak predsjednika Europskog vijeća Donalda Tuska i predsjednika Europske komisije Jean-Claude Junckera sa turskim predsjednikom R . T. Erdoganom u bugarskom primorskom ljetovalištu Varna 26. marta nije donio nikakve rezultate.

Nije bilo naznaka da bi se mogao udahnuti  život u kandidaturu Turske za članstvo u EU. Sve što je Turska dobila  bilo je uvjeravanje da je njezina neodoljiva ponuda ostala na stolu i da će se dijalog između Turske i EU nastaviti, iako je mala vjerovatnoća da će zaustavljeni pregovori ubrzo početi.

Međusobne pritužbe

Dugi popis pritužbi Turske na račun EU  uključuje i onu u kojoj se tvrdi da pruža podršku pristašama  zabranjene Kurdistanske radničke stranke (PKK) i tzv. terorističke organizacije  (FETO). Ankara također želi više novca iz EU-a za borbu s problemima 3,5 milijuna sirijskih izbjeglica u Turskoj. Ona se žali da je došlo samo 1,8 milijardi eura od obećane , pa čak i to sa zakašnjenjem i nevoljko.

Ankara također želi da EU ispuni svoje obećanje liberalizacije viznog režima za Turke, kao i značajno obnavljanje sporazuma Carinske unije Turske-EU iz 1995. godine. Turska tvrdi da EU zbog političkih razloga odgađa ta tehnička pitanja.

EU odbija priznati bezvizni režim Turcima sve dok Ankara ne suzi opseg svoje definicije terorizma. Hiljade ljudi su u zatvorima u Turskoj  optuženi za članstvo u PKK ili FETO-u prema sadašnjem terorističkom zakonu, koje grupe za ljudska prava optužuju da legalizuje zlostavljanje.

Ciparski problem također ponovno progoni tursko-europske veze. Najnovija situacija slijedi odluku vlade ciparskih Grka o nastavku  istraživanje ugljikovodika oko otoka. Međutim, Ankara odbija prihvatiti suverenitet Cipra na cijelom otoku.

Turska je spriječila istraživanje upućivanjem vojnih brodova u regiju. Dodaju kako je ovaj jednostrani potez ciparske uprave  protivan pravu Turske na istočnom Mediteranu, kao i pravu vlade ciparskih Turaka na sjeveru otoka. EU je, međutim, ponovno  stala iza svoje države članice i izdala snažnu osudu Turske samo nekoliko dana prije summita Varni.

U međuvremenu, kritike turske operacije ‘maslinova grančica’ u Afrinu, prije summita od strane  njemačke kancelarke Angele Merkel i šefice europske diplomatije Federice Mogherini također su naljutili Ankaru.

Varnice na press konferenciji

Tokom zajedničke press konferencije nakon razgovora u Varni, Erdogan je ponovio očekivanja Ankare o svim tim točkama, pokazujući malu sklonost podilaženju zahtjevima EU po bilo kojem pitanju. Također je naglasio da bi bila ozbiljna pogreška za EU da isključi Tursku iz njezine politike proširenja. Pokušavajući, međutim, da ostavi pozitivan utisak na kraju, Erdogan je rekao da su poduzeti prvi koraci u Varni za obnovu uzajamnog povjerenja. Nije pojasnio na čemu  temelji ovu procjenu. Također je izrazio nadu da “ostavljaju iza sebe teška razdoblja u odnosima Turske i EU”.

EU, međutim, bezpogovorno traži poboljšanja demokratskih standarda Turske i donošenje reformi u oblasti ljudskih sloboda i vladavine zakona koji su bili pogubljeni u izvanrednoj situaciji proglašenoj nakon neuspjelog ‘državnog udara’ 2016. godine. Također, Brisel očekuje saradnju sa Grčkom i Kiprom u rješavanju međugraničnih sporova.

“Prenio sam turskoj delegaciji sve naše zamjerke. Bio je to dugačak popis, uključujući vladavinu prava i slobode medija, bilateralne odnose s državama članicama i situaciju u Siriji “, rekao je Tusk. “Samo napredak na tim pitanjima omogućit će nam da poboljšamo veze  EU i Turske

 

(Global CIR)

Objavljeno u:

Komentiraj