SJEVERNOKOREJSKI VOĐA IZNENADIO CIJELI SVIJET: Kim Jong Un prvi put otputovao u inozemstvo nakon što je preuzeo vlast

Sjevernokorejski čelnik Kim Jong Un obećao je denuklearizaciju i sastanak s američkim dužnosnicima, priopćila je Kina u srijedu nakon povijesnog sastanka s predsjednikom Xijem Jinpingom, koji je rekao da će Peking i dalje održavati prijateljstvo s izoliranim susjedom.

Nakon dva dana nagađanja, Kina i Sjeverna Koreja su potvrdile da je Kim posjetio Peking i sastao se s Xijem tijekom, kako je priopćilo kinesko ministarstvo vanjskih poslova, neslužbenog posjeta Kini od nedjelje do srijede.

Posjet Kini je prvo Kimovo putovanje u inozemstvo od kada je preuzeo vlast 2011., a analitičari vjeruju da će mu posložiti kao priprema za summite s Južnom Korejom i SAD-om.

AFPFoto: AFP

Posjet najbližim saveznicima

Sjevernokorejska novinska agencija KCNA nije spomenula Kimovo obećanje o denuklearizaciji niti predviđeni sastanak s američkim predsjednikom DonaldomTrumpom koji bi se trebao održati u svibnju. Peking je tradicionalno najbliži saveznik tajanstvene Sjeverne Koreje, ali su te veze narušene zbog nuklearne ambicije Pjongjanga i kineske potpore oštrim sankcijama UN-a kao odgovor na to.

Kinesko ministarstvo vanjskih poslova prenijelo je izjavu Kima koji je rekao Xiju da se situacija na Korejskom poluotoku počinje poboljšavati jer je Sjeverna Koreja preuzela inicijativu da ublaži napetosti i iznijela je prijedloge za mirovne pregovore. “Naše je dosljedno stajalište predanost denuklearizaciji poluotoka u skladu sa željom pokojnog predsjednika Kim Il Sunga i pokojnog Kim Jong Ila“, rekao je Kim Jong Un.

AFPFoto: AFP

Kina brifirala Trumpa

Sjeverna Koreja je voljna razgovarati sa Sjedinjenim Državama i održati summit dviju zemalja. “Pitanje denuklearizacije Korejskog poluotoka može se riješiti ako Južna Koreja i SAD odgovore dobrom voljom na naše napore, stvore ozračje mira i stabilnosti istodobno poduzimajući postupne i usklađene mjere za ostvarenje mira”, kazao je sjevernokorejski čelnik.

Kineske državne novine Global Times pohvalile su sastanak izvijestivši da je on pokazao da su pogrešni pesimistički navodi o odnosima između Pekinga i Pjongjanga. “Prijateljski odnosi Kine i Sjeverne Koreje daju pozitivnu snagu ciejloj regiji i promiču stratešku stabilnost u sjeveroistočnoj Aziji”, navodi list u uvodniku.

Kina je brifirala Trumpa o Kimovom posjetu i ta je komunikacija uključivala Xijevu osobnu poruku američkom predsjedniku, priopćila je Bijela kuća.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj