SAA SPREMA ‘ČIŠĆENJE’ DARE: Vlada u Damasku najavljuje rekonstrukciju puta Damask-Homs

U posljednjih nekoliko dana, sirijska vojska je započela sa masovnom mobilizacijom snaga u blizini fronta sjeverno od provincije Dara. Izvori napominju da su primijećeni konvoji sirijskih trupa i artiljerije (uključujući “IRAM” raketne sisteme) u okolini vojne baze 15. brigade južno od grada Al-Sanamajn.

 

Pretpostavlja se da će sirijska vojska započeti ograničenu operaciju sa ciljem zauzimanja grada Inkil koji se nalazi pod kontrolom tzv ‘pobunjenika’, nasuprot pomenute vojne baze. Prije skoro dvije nedjelje predviđala se ofanziva pobunjeničkih snaga u ovoj oblasti, međutim do nje nije došlo.

Damask najavljuje obnovu velike saobraćajnice

Sirijski ministar saobraćaja Ali Hamud rekao je da je zbog brojnih šteta prouzrokovanih akcijama militantnih grupa, trenutno nemoguće otvoriti put Damask-Homs za saobraćaj, koji prolazi kroz grad Harastu u Istočnoj Goti. Prvo ga treba rekonstruisati i to će trajati neko vrijeme.

– Radnici-putari su spremni za početak rekonstrukcije. Sve će biti završeno što je prije moguće. Trenutno čekamo da inženjeri i demineri završe sve neophodne provjere. Otvaranje ovog regionalnog puta bit će još jedna pobjeda nad terorizmom.

Ministar je dodao da je sirijska vlada obezbijedila sve za popravku puta Damask-Homs. Put će biti bolji i visokog kvaliteta. Saobraćaj duž regionalnog puta kroz Harastu, u blizini glavnog grada, zaustavljen je prije nekoliko godina.

Putni pravac je ozbiljno oštećen kao rezultat konstantnih borbi. Ostvarili su se uslovi za rekonstrukciju sada kada je sirijska vojska skoro potpuno oslobodila region Istočne Gote. Snage sirijske vlade vratile su kontrolu nad skoro cijelom Istočnom Gotom, posljednjem uporištu pobunjenika blizu Damaska, prema izvještajima medija. U Istočnoj Goti traju pregovori o predaji Dume

 

 

Komentiraj