ZATVARAJU KONZULAT: Rusija protjeruje 60 američkih diplomata

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov kazao da će Rusija zatvoriti konzulat SAD-a u Sankt Peterburgu.

Protivmjere obuhvataju protjerivanje istog broja diplomata i zatvaranje generalnog konzulata SAD-a u Sankt Peterburgu EPA

Rusija će protjerati 60 američkih diplomata i zatvoriti konzulat SAD-a u Sankt Peterburgu, kao odgovor na slične mjere SAD-a, izjavio je u četvrtak ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov.

“U ovom trenutku ambasador SAD-a [u Moskvi] Jon Huntsman pozvan je u Ministarstvo [vanjskih poslova Rusije], gdje će mu moj zamjenik Sergej Rjabkov iznijeti sadržaj našeg odgovora SAD-u”, rekao je Lavrov.

On je dodao da ruske protivmjere obuhvataju protjerivanje istog broja diplomata i zatvaranje generalnog konzulata SAD-a u Sankt Peterburgu, prenio je Tanjug agenciju Tass.

SAD je u ponedjeljak najavio da će, kao podršku Velikoj Britaniji, koja optužuje Rusiju za trovanje bivšeg ruskog dvostrukog agenta Sergeja Skripalja i njegove kćerke Julije, protjerati 60 ruskih diplomata i zatvoriti konzulat u Seattleu, uz obrazloženje da se u njegovoj blizini nalazi podmornička baza.

Ruska ambasada u Washingtonu je na mjere SAD-a odgovorila je na Twitteru pitajući svoje pratioce da odaberu koji od tri američka konzulata u Rusiji treba zatvoriti kao odgovor na zatvaranje ruskog konzulata u Seattleu.

‘Ovo je ucjena SAD-a’

Šef ruske diplomatije ranije je ocijenio da su odluke o protjerivanju ruskih diplomata, koje su donijele pojedine zapadne zemlje, rezultat pritiska i ucjena iz SAD-a.

“Kada protjeraju jednog ili dvojicu diplomata, a šapuću nam izvinjenja, znamo da su protjerivanja rezultat kolosalnog pritiska i kolosalnih ucjena, što je glavni instrument šefova Washingtona na međunarodnoj sceni”, rekao je Lavrov.

Ukupno se više od 20 država odlučilo da protjera ruske diplomate u znak solidarnosti s Velikom Britanijom u slučaju trovanja Skripalja.

To je do sada učinilo 16 država Evropske unije, kao i još nekoliko evropskih zemalja koje nisu članice Unije: Ukrajina, Norveška, Albanija, Makedonija.

Od vanevropskih država, za protjerivanje ruskih diplomata odlučile su se SAD, Kanada i Australija.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj