PAPA OPRAO NOGE ZATVORENICIMA: ‘Svako ima priliku promijeniti svoj život i ne biti žrtvom osuda’

‘Svatko ima priliku promijeniti svoj život i ne biti žrtvom osuda’, naglasio je Papa pri posjetu zatvoru Regina Coeli gdje je prao noge 12-orici zatvorenika.

Papa Franjo je ponovo u rimskom zatvoru Regina Coeli služio misu na Veliki četvrtak. Ondje je prao noge dvanaestorici zatvorenika, među kojima su bila dvojica muslimana, jedan pravoslavac i jedan budist. Riječ je o zatvorenicima iz sedam zemalja.

“Svatko ima priliku promijeniti svoj život i ne biti žrtvom osuda”, naglasio je Papa koji je istaknuo da sebe smatra “grešnikom” u propovijedi koju je prenosio Radio Vatikan.

Prema kršćanskoj tradiciji, na Veliki četvrtak se obnavlja uspomena na dan kada je Isus prao noge apostolima i ustanovio Euharistiju tijekom posljednje večere. To je jedan od vrhunaca Svetog tjedna kojim se obnavlja uspomena na posljednje dane Isusa Krista.

“Za mene je propovijed Crkve posjet bolesnima, odlazak u zatvor, davanje nade zatvoreniku u uključenje”, objasnio je papa Franjo u nedavnoj objavljenoj knjizi razgovora. I tijekom putovanja u inozemstvo on redovno odlazi u zatvore.

Tijekom mise u četvrtak ujutro, Papa je svećenicima Rima preporučio da budu “svećenici ulice”, dostupni vjernicima.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj