SLOMLJEN POSLJEDNJI OTPOR U DOUMI: Postignut dogovor o povlačenju tzv. ‘pobunjenika’

Ruska vojska objavila je u petak da je postignut dogovor s oružanim skupinama u Doumi u Siriji o njihovu povlačenju iz tog grada u istočnoj Ghouti, meti velike ofanzive sirijske vojske.

“Postignut je dogovor s čelnicima ilegalnih oružanih skupina o povlačenju pobunjenika i članova njihovih obitelji iz grada Doume u skoroj budućnosti”, rekao je novinarima  general Sergej Rudskoj. Nije precizirao o kojim je skupinama riječ. Zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Mihail Bogdanov rekao je u četvrtak da se održavaju “radni kontakti” sa skupinom Jaish al-Islam.

Posljednji ‘pobunjenički džep’ u istočnoj Ghouti, Doumu drži Jaish al-Islam, koji tvrdi da želi ostati u tom gradu u kojem živi oko 200.000 civila. Sirijska vlada, koju podržava ruska vojska, zaprijetila je da će obnoviti borbe kako bi istjerala tzv ‘pobunjenike’. Pregovori su zapeli na zahtjevu ‘pobunjenika’ za općom amnestijom kako bi se stanovnici Doume mogli slobodno kretati.

Militanti su u petak, sedmi dan zaredom, masovno evakuirali istočnu Ghoutu. Grad je napustilo ukupno 31.890 ljudi, boraca, njihove rodbine i civila, po podacima sirijske agencije Sane. Južni dio te enklave držala je islamistička skupina Faylaq al-Rahman.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj