ZBOG SIGURNOSNIH RAZLOGA: Izrael će ograničiti ulazak kršćana iz pojasa Gaze za Uskrs

Izraelske vlasti su najavile da će blokirati ulazak za većinu malih kršćanskih zajednica iz pojasa Gaze u Jerusalem na predstojeći Uskrs, pravdajući odluku sigurnosnim razlozima. Samo ljudima od 55 godina i starijim bit će dozvoljeno da uđu u Izrael.

Izrael drži pojas Gaze pod blokadom već jednu deceniju i inače ograničava ulazak s te palestinske teritorije na obali Sredozemnog mora. Najavljenom mjerom spriječit će se bježanje pojasa Gaze i ostanak u Izraelu bez dozvole, kako je navedeno.

Zvaničnik katoličke crkve Vadi Abunasar je ograničenje označio “vrlo tužnim”, izrazivši nadu da će Izrael ponovo razmotriti odluku. On je rekao da je Uskrs porodični ppraznik i da je fokusiran na događaje u Jeruslemu, i da “nije razumno dozvoliti ocu i majci da uđu, a ostaviti njihovu djecu u Gazi”.

Jedna osoba ubijena u Pojasu Gaze

Jedna je osoba u Pojasu Gaze ubijena i još jedna ranjena u eksploziji izraelskog tenkovskog projektila uslijed rasta napetosti u petak uoči najavljenih palestinskih prosvjeda duž granice s Izraelom, priopćeno je iz ministarstva zdravstva Gaze.

Izraelska vojska odbila je davati komentare te provjerava okolnosti događaja. Glasnogovornik ministarstva zdravstva Gaze izjavio je da je nedaleko grada Khan Younisa ubijen jedan zemljoradnik, dok je drugi ranjen.

 

Palestinci u Pojasu Gaze najavili su šestotjedne prosvjede u izbjegličkom kampu nedaleko izraelske granice, zahtijevajući da se palestinskim izbjeglicama dopusti povratak u današnji Izrael, zbog čega je izraelska vojska povisila stanje pripravnosti duž granice.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj