UN ZATRAŽIO NEZAVISNU ISTRAGU! Bakir Izetbegović zagrmio: Najoštrije osuđujem izraelske napade i nesrazmjernu upotrebu sile nad civilima Gaze

Generalni sekretar UN-a Antonio Guteres (Guterres) pozvao je na nezavisnu istragu jučerašnjeg nasilja u Gazi u kome je ubijeno najmanje 17 Palestinaca i više od 1.400 ranjeno. Guteres je uputio taj apel prije vanredne sjednice Vijeća sigurnosti UN-a posvećene toj krizi. Akciju izraelske vojske osudio je i predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović.

Bakir Izetbegović/Foto: Agencije

– Ova tragedija naglašava hitnost revitaliziranja mirovnog procesa u cilju stvaranja uvjeta za povratak smislenim pregovorima koji omogućuju Palestincima i Izraelcima da žive jedni pokraj drugih u miru i sigurnosti – navodi čelnik UN-a, u izjavi za javnost.

Osude Izraela

Najoštrije osuđujem izraelske napade, nepotrebnu i potpuno nesrazmjernu upotrebu sile prema nenaoružanim palestinskim civilima koji su mirnim protestima namjeravali skrenuti pažnju na svoj izuzetno težak položaj, izjavio je danas za Fenu predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović.

Zamoljen za komentar nakon sukoba u kojima je 17 Palestinaca poginulo, a više od 1.400 povrijeđeno prilikom obilježavanja Dana zemlje, komemoracije u spomen na šestoricu Palestinaca ubijenih prije 42 godine u protestima zbog okupacije Palestine, Izetbegović je ocijenio da se Pojas Gaze nalazi na rubu potpunog kolapsa izazvanog dugogodišnjim blokadama, teškim ekonomskim sankcijama i potpuno uništenom infrastrukturom.

Istakao je da stanovništvo Gaze električnu energiju dobija samo četiri sata dnevno, većina stanovništva nema pristup pitkoj vodi zbog zagađenosti kanalizacijom, a blizu 70 odsto stanovništva živi sa manje od dva dolara dnevno.

“Apelujem na međunarodnu zajednicu, prije svega UN i EU, da preduzmu sve moguće mjere iz svoje nadležnosti radi sprečavanja dalje eskalacije nasilja nad palestinskim civilima, te da učine dodatne napore na poboljšanju osnovnih životnih uvjeta za stanovništvo Gaze”, rekao je Izetbegović.

Danas ukop žrtava

Očekuje se da će danas biti obavljeni ukopi ubijenih u nasilju koje je izbilo kada su hiljade Palestinaca marširale prema granici Pojasa Gaze s Izraelom dan ranije. Palestinci su u petak obilježili “Dan Zemlje”, kojim se održava pomen na šestoricu izraelskih Arapa ubijenih 1976. tokom demonstracija protiv izraelske zapljene palestinske zemlje, prenosi CNN.

 

(Global CIR/Agencije)

 

Komentiraj