A NIJE NI BIO KANDIDAT: Milion Egipćana na predsjedničkim izborima ‘glasalo’ za Salaha

Fudbaler Mohamed Salah uživa ogromnu popularnost u rodnom Egiptu, a koliko je omiljen u svojoj državi najbolje su pokazali predsjednički izbori na kojima je dobio oko milion glasova. Ipak, s obzirom da nije bio jedan od kandidata, ovi glasovi su nevažeći.

Slikovni rezultat za salah egyptian election

Nije novost da je Muhamed (Mohamed) Salah uživa ogromnu popularnost u rodnom Egiptu. U dresu Liverpula stasao je u pravu nogometnu superzvijezdu, a Egipat je odveo na Svjetsko prvenstvo prvi put nakon 1990. godine.

Salah podjednako oduševljava i izvan terena – svojom skromnošću i humanitarnim radom osvojio je mnoge, posebno u Egiptu u kojem je pravi idol i heroj nacije. Kolika je njegova popularnost u domovini najbolje pokazuju predsjednički izbori koji se održavaju u Egiptu. Glasači su imali izbor između dva kandidata, ali zabilježeno je čak milion nevažećih listića.

Prema pisanju Economista, velik dio od milion nevažećih listića bili su glasovi za Muhameda Salaha! Nezadovoljni egipatski glasači masovno su ispod službene liste kandidata dopisivali ime zvijezde Liverpula.

Nažalost, ne postoji službena statistika koliko je glasova dobio Salah, ali prema nekim izračunima, pobijedio je jednog kandidata. Abdel Fatah Al Sisi dobio je 92 posto glasova, protukandidat Musa Mustafa Musa osvojio je tri posto, a pribrojimo li Salahu milion glasova od prekriženih listića, dolazimo do solidnih pet posto za jednog ”slučajnog” kandidata na izborima.

Ko zna, možda u budućnosti Salah doista postane predsjednik Egipta. Krajem 2017. na tu je funkciju u svojoj Liberiji izabran legendarni nogometaš Džordž Vi (George Weah), a kolika je popularnost Salaha u Egiptu, može očekivati puno glasova odluči li se jednog dana za političku karijeru.

 

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj