BERLIN RAZMIŠLJA TREZVENO: ‘Mnogo je povjerenja izgubljeno, ali trebamo Rusiju kao važan stub multilateralnog poretka’

“Trebamo Rusiju kao partnera, primjerice kako bi pomogla u rješavanju regionalnih sukoba, za razoružanje i kao važan stup multilateralnog poretka”, kazao je njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas.

Njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas istaknuo je kako se Njemačka kontinuirano želi angažirati na dijalogu s Rusijom unatoč sukobu kojega je potaknulo navodni ruski napad kemijskim oružjem u Britaniji, što je dovelo do niza obostranih protjerivanja diplomata između Moskve i zapadnih zemalja.

“U to uopće nema sumnje – mnogo je povjerenja izgubljeno zahvaljujući ruskim akcijama posljednjih godina”, kazao je Maas za nedjeljni list Bild am Sonntag.

Dosad protjerano 140 ruskih diplomata

“Istodobno, trebamo Rusiju kao partnera, primjerice kako bi pomogla u rješavanju regionalnih sukoba, za razoružanje i kao važan stup multilateralnog poretka. Stoga smo otvoreni za dijalog iz tih razloga i nadamo se da ćemo izgraditi povjerenje korak po korak ako i Rusija to isto želi”, dodao je Maas.

Britanske vlasti optužile su Rusiju za napad na bivšeg ruskog špijuna i njegovu kćer nervnim otrovom Novichokom, razvijenim u Rusiji. Vjeruje se da je taj otrov bio stavljen na kućna vrata napadnutih. Taj je napad izazvao diplomatsku razmjenu vatre između Moskve i Britanije te su obje zemlje protjerale 23 diplomata. Ukupno je 25 zapadnih zemalja, kao i NATO, protjeralo više od 140 ruskih diplomata. Njemačka je tako zatražila od četiri Rusa da napuste zemlju.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj