(FOTO) POSTOJI I GORI SCENARIO: Džinovske rupe u Americi mogle bi izazvati katastrofalan zemljotres

Bušotine nafte i gasa na zapadu Teksasa uzrok su stvaranja masivnih rupa u zemlji, takozvanih vrtača, pokazala je nova studija.

teksas vrtače

Kako se industrija fosilnih goriva širi u ovom području, došlo je povećanja seizmičkih aktivnosti i drugih alarmantnih geološkog procesa. Prethodno su dvije džinovske vrtače blizu teksaškog grada Vink povezane sa takvim djelovanjem, ali izgleda da je ovo samo vrh ledenog brijega.

Geofizičari koji su prvi upozorili svijet na opasnosti koje predstavlja širenje vrtača u Vinku istraživali su dalje i otkrili neobično kretanje tla u širem području regiona zapadnog Teksasa.

-Kretanja tla koje vidimo ovdje nije normalno. Tlo se obično ne ponaša ovako bez nekog uzroka – rekao je profesor Žong Lu, stručnjak za analize satelitskih radarskih slika sa Univerziteta Sautern Metodist.

Rupa koja se otvorila krajem prošlog avgusta u Rozenbergu, Teksas, usled tropske oluje Harvi,
FOTO: PROFIMEDIA

Rupa koja se otvorila krajem prošlog augusta u Rozenbergu, Teksas, usljed tropske oluje Harvi, “progutala” je dio puta. Lu i njegov saradnik Džin Vu Kim su istraživali vezu između ovog fenomena i ljudskih aktivnosti.

-Ovaj region Teksasa je izbušen naftnim bušotinama i injekcionim bunarima poput jastučića za igle od ’40-tih godina i naše istraživanje povezuje tu aktivnost sa kretanjem tla – istakao je Kim.

Dva naučnika su u studiji, objavljenoj u žurnalu “Naučni izveštaji” (Scientific Reports), pokazali da se tlo značajno pomjerilo na površini od oko 6.500 kvadratnih kilometara na zapadu Teksasa. Kombinovanjem satelitskih slika sa podacima o naftnim bušotinama u regionu oni su zaključili da je ovo nestabilno tlo povezano sa decenijama crpljenja fosilnog goriva.

Poznato je da su tehnike crpljenja nafte i gasa poput “frakinga” – hidrauličnog frakturisanja u kojim se u bušotinu pod pritiskom ubrizgava mješavina vode i hemikalija – povezane sa geološkim hazardima.

Fraking se povezuje sa seizmičkim aktivnostima od Kanade do Velike Britanije. Ubrizgana smjesa povećava pritisak na stijenu koja puca i oslobađa gas, što uzrokuje pomijeranje tla. Pomijeranje tla usled primjene ovih tehnika crpljenja i nestabilna formacija stijena zapadnog Teksasa mogu dovesti do stvaranja vrtača i zemljotresa, navodi “Indipendent”.

-Ovo je opasnost za stanovnike, puteve, željeznicu, nasipe, brane i cjevovode za naftu i gas, kao i potencijalni zagađivač podzemnih voda – istakao je Lu, dodajući da je stalni satelitski nadzor ključan kako bi ljudi i njihova imovina bili bezbijedni.

Iako je ova studija bila ograničena na specifičan region, naučnici misle da se ovaj fenomen događa svuda u Teksasu. -Prilično smo sigurni da ćemo, ako pogledamo malo dalje – a gledamo – i tamo zateći pomijeranje tla, dalje od ovog područja – zaključio je Kim.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj