ISTRAGA O DEPORTACIJI ŠEST TURAKA! Kosovski državni tužilac: “Bit ću beskompromisan, čak i ako se radi o Tačiju”

Državni tužilac Kosova Aleksander Ljumezi izjavio je da će biti beskompromisan u istrazi hapšenja i deportacije šest turskih državljana. Kako kaže, bit će beskompromisan “čak i ako se radi o predsjedniku Kosova Hašimu Tačiju“.

Related image

Ljumezi će predvoditi tim za pokretanje istrage o slučaju hapšenja i deportacije šest turskih državalja, pripadnika FETO pokreta, koji predvodi vjerski lider Fetulah Gulen, a kojeg zvanična Ankara smatra odgovorim sa navodni pokušaj svrgavanja aktuelog predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana, u ljeto 2016.  Ljumezi je za portal gazetaexpress.com rekao da će istragu početi već sutra, prikupljanjem dokaza o tom slučaju.

Šest gulenista je u četvrtak uhapšeno i specijalnim avionom turske tajne službe deportovano u Ankaru u srijedu. To je izazvalo pravu buru na Kosovu, ali i u odnosima između Kosova i Turske.

Na Kosovu je to izavalo opštu osudu i smjenu ministra unutrašnjih poslova i direktora Kosovske obavještajne agencije, dok je turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan kritikovao u subotu kosovskog premijera Ramuša Haradinaja zbog toga što je osudio deportaciju.

Erdogan je rekao da je “tužan” zbog toga što je Haradinaj smijenio ministra unutrašnjih poslova Fljamura Sefaja i šefa obavještajne službe Dritona Gašija i ocijenio da brani one koji su pokšali puč u Turskoj.  “Od kada ste počeli da štitite one koji rade na organizovanju državnog udara protiv Turske”, upitao je Erdogan i dodao da će Haradinaj “platiti” zbog toga.

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj je danas reagovao na izjavu predsjednika Erdogana, navodeći da “mu neće dozvoliti miješanje u unutrašnja pitanja Kosova” i poručio mu da Albanci nemaju običaj da se miješaju u tuđe poslove.

“Kosovo i ja se nismo umiješali u unutrašnje poslove Turske, ni u prošlosti ni danas, nećemo ni u budućnosti. Ali isto tako, naša posla neće moći da obavlja neko drugi u ime Kosova, već ćemo ih obavljati mi sami. To neka znaju svi”, rekao je Haradinaj.

Prištinski mediji i analitičari ocijenjivali su da iza odluke o pritvaranju i deportacije stoji predsjednik Kosova Hašim Tači, iako je on u nekoliko navrata osudio to što se dogodilo turskim državljanima.

Prištinski mediji: Da li je Erdogan platio Tačiju za deportaciju Turaka?

Umiješanost predsjednika Republike Kosovo, Hašima Tačija, u hapšenju i deportaciji šest turskih državljana, pripadnika pokreta FETO, Fetulaha Gulena, na Kosovu objelodanio je predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan, piše prištinski portal GazetaExpres i dodaje da sada ostaje samo da se vidi da li je on to uradio iz lojalnosti prema šefu turske države ili je “dobio ponudu koja se ne odbija”.

Mogućnost da je Erdogan platio za hapšenje i deportaciju šestorice Gulenista na Kosovu otvorio je analitičar Naim Rašiti na svom Facebook profilu u petak. “Neko je bio korumpiran u ovoj priči sa Turcima“, napisao je Rašiti. Portal, naime, podsjeća da je Erdogan, komentarišući hapšenje i deportaciju Gulenista sa Kosova, rekao je da će vjerski vođa pokreta Gulen, biti isporučen iz SAD u Tursku na način na koji su izručena i šestorica turskih državljana sa Kosova.

Erdogan je, piše Express, pokušao prošle godine da sa zvaničnicima Bijele kuće napravi “dil” da mu isporuče Gulena za 15 miliona dolara, ali je taj plan propao. Pitanje je sada da li je Erdoan platio Tačiju i kosovskoj obavještajnoj službi da uhase Guleniste na Kosovu, pita portal GazetaExpress. “Lako će se znati šta se desilo sa otmicom šest Turaka. Pored toga što je veliki skandal u koji je uključen određen broj učesnika koji su pomogli u ovoj akciji, državi će biti pooštrena liberalizaciju viznog režima…“, naveo je Rašiti i dodao: “Zemlje EU i Evropski parlament uskoro će imati neke poruke za nas … “.

Priština je prva na Balkanu koja je isporučila Guleniste Erdoganu. Tvrdi se i da je ambasador Turske u Prištini, Kivilcim Kilič, bio uključen u operaciju na Kosovu, te da je “šestorka” odmah po hapšenju privedena u Ambasadu Turske sa vezanim rukama, gdje su i fotografisani. Ministarstvo inostranih poslova Turske juče je reagovalo na ove izvještaje, istakavši da su te tvrdnje neosnovane i zatražilo od kosovskih vlasti da brane tursku ambasadu u skladu s međunarodnim normama.

Express piše i da je slučaj protjerivanja Gulenista izazvao zemljotres u odnosima Ankare i Prištine, te da je Erdogan zbog smjene kosovskog ministra policije i šefa tajne službe žestoko kritikovao premijera Ramuša Haradinaja, za koga je rekao da mu je karijera završena i pozvao građane da protestuju protiv njega.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj