MEKTIĆ ODGOVORIO EUROPARLAMENTARKI MARIJANI PETIR: Njene izjave su bez argumenata, date u političke svrhe

Paralelno sa pripremama za izbore traju napadi na našu zemlju i raste broj izjava koje unose nemir među građane. Opasne optužbe, opasne informacije, gotovo nikakve reakcije. Nedavno je zastupnica HDZ-a u Evropskom parlamentu Marijana Petir uzburkala bh. javnost svojim izjavama.

Ona je navela da se u Bosni i Hercegovini pojavljuje sve više mladih žena koje se pokrivaju hidžabom, te muškaraca koji puštaju brade i klanjaju kako bi dobili stipendije iz arapskih zemalja. Dodala je da niču vehabijska naselja na granici sa Hrvatskom.

Marijana Petir ponovila je svoje navode gostujući u programu N1 TV. U BiH se grade vahabijska naselja u koja se vraćaju borci sa sirijskih ratišta. Saudijska Arabija sa preko 240 dobrotvornih zaklada finasira širenje konzervativnog islama, žene se tjeraju da nose hidžab dok su u cijeloj zemlji identificirani džepovi radikalizacije.

Ne postoji niti jedan operativni podatak koji bi potvrdio navode koji su izrečeni u Evropskom parlamentu. Dragan Mektić, ministar sigurnosti BiH, kaže kako ima dobru saradnju sa kolegama iz regiona i EU te da mu nije jasno na koje izvještaje EU, se pozivaju pojedini europarlamentarci.

Mi nemamo takve podatke, EU nam nije dostavila. Niti su to stvarni podaci. Mi imamo drugačije pokazatelje. To su stvari bez agrumenata, date u političke svrhe. Ključne probleme u vezi toga mi smo pregrmili, ne znam odakle joj to. Malo je zakasnila. Naši podaci su transparentni, i dostupni svima”, kaže ministar Mektić.

Umjesto o hiljadama osoba povezanih sa radikalnim skupinama, bh. sigurnosne službe kažu da se radi o 140 lica, od kojih je većina kazneno procesuirana, a ostali su pod strogim policijskim nadzorom

No slične izjve nisu rijetkost u Evropskm parlamentu i dolaze ponekad i od najviših zvaničnika. Kao i obično, i ovaj put reakcije su izostale

“Mislim da bi naša diplomatija trebala da više govori o tome, da iznosi pravo činjenično stanje i da utiče na suzbijanje dezinformacija koje od nekih pojedinaca idu, da nanesu štetu”, upozorava Dragan Mektić, ministar sigurnosti u BiH.

-To otežava i moj posao. Jer nije moje da polemišem sa Petir i sličnima, kaže Mektić.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj