REDOVNI REMONT: Nuklearna elektrana Krško obustavila svoj rad na mjesec dana

Nuklearna elektrana Krško na mjesec dana je obustavila svoj rad.

Naime, redovni remont započeo je noćas isključenjem elektrane iz elektroenergetske mreže, a predviđa se da će kompleksni remont trajati nešto manje od mjesec dana pa bi nuklearka u mrežu opet trebala biti uključena krajem aprila. Za sto miliona eura modernizirat će se postrojenje, a najviše će se uložiti u sigurnost, prenosi Hina.

Time se završava 29. gorivi ciklus, koji je počeo nakon remonta 5. novembra 2016. godine, u kojem je nuklearka radila stabilno, uz ispunjavanje visokih standarda u nuklearnoj energetici. U 18 mjeseci od zadnjeg remonta NE Krško u mrežu isporučila 8,37 milijardi kilovatsati (kWh) električne energije, rekao je na konferenciji za novinare u Krškom direktor nuklearke Stane Rožman.

Troškovi remonta iznosit će oko 100 miliona eura, a NEK će ih pokriti vlastitim sredstvima, rekao je Rožman.

Po iznijetim podacima, zamjena nuklearnog goriva stajat će približno 46 miliona eura, troškovi svih usluga procijenjeni su na oko 32 miliona eura, a robe ili oprema oko 22 miliona eura.

U remontu nuklearke, čiji su suvlasnici slovenska Gen energija i Hrvatska elektroprivreda (HEP), radit će 600 zaposlenika NEK-a i oko 1.200 vanjskih saradnika.

Tri glavna područja radova tokom remonta su zamjena istrošenog goriva, redovno održavanje postrojenja i uređaja te tehnološka dogradnja odnosno modernizacija.

Tokom remonta obavit će se više od 4.200 različitih radnih zadataka.

Kao veće zahvate održavanja tokom ovogodišnje remonta iz nuklearke navode zamjenu 56 gorivih elemenata, ultrazvučni i vizualni pregled gorivih elemenata jezgre novog gorivog ciklusa, pregled generatora, zamjenu elektromotora i unutrašnjeg dijela reaktorske crpke, pregled reaktorske posude i opreme pod pritiskom, itd.

Tokom ovogodišnjeg remonta provest će se devet modernizacija, koje se mogu podijeliti u dvije cjeline – modernizacija za povećanje pouzdanosti pogona te modernizacija sukladno programu dogradnje sigurnosnih sistema, a riječ je o drugoj fazi sigurnosne nadgradnje koja će u cijelosti biti dovršena 2021. godine.

Tokom remonta obavit će se i niz drugih zahvata na održavanju i dogradnji opreme, istaknuo je Rožman, koji je na čelu nuklearke još od 1988. godine.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj