UPOZORENJE NOBELOVCA: ‘Svijetu se sprema nova ekonomska kriza, sve bi moglo krenuti nizbrdo’

U svijetu se ‘kuha’ nova ekonomska kriza, upozorava ekonomist i nobelovac Robert J. Shiller tvrdeći da bi rastuće trgovinske napetosti između SAD i Kine mogle biti okidač te krize

Robert J. Shiller, dobitnik Nobelove nagrade za ekonomiju 2013. godine i profesor na sveučilištu Yale, upozorio je nedavno na China Development Forumu u Pekingu da bi rastuće trgovinske napetosti između Sjedinjenih Država i Kine mogle izazvati novu ekonomsku krizu.

Trgovinskim ratom SAD-a i Kine, dviju najvećih svjetskih ekonomija, riskira se zaustavljanje poslovnih ulaganja što može dovesti do naglog ekonomskog usporavanja, piše Business Insider citirajući Shillera.

Nova ‘Velika depresija’?

“To je kaos! Usporava se razvoj, a svi koji misle da će taj spor proći bez posljedica grdno se varaju”, kazao je Shiller u razgovoru za američki CNBC komentirajući američki prijedlog za uvođenje carinskih stopa Kini.

“Prva neposredna posljedica bit će ekonomska kriza jer bi bila pogođena poduzeća stvorena na dugoročnom planiranju s razvijenim poslovanjem i sposobnom radnom snagom. Kada se zaustavi uvoz, sve to ćemo morati sami ponovno osmisliti”, kazao je Shiller podsjetivši na dosad najpoznatiji carinski rat – zloglasnu Veliku depresiju početkom 30-ih godina prošloga stoljeća.

“Kada me pitate za razmjere udara koje bi mogla pretrpjeti ekonomija, mislim da će taj udar više biti psihološki nego izravan”, kazao je Shiller.

U vrijeme Velike depresije, dodao je, visoke carinske stope uništile su samopouzdanje i vjeru u budućnost.

“Vrijeme je da Trump uradi nešto korisno”

Shiller smatra da recesiju pospješuje stav “pričekajmo da vidimo što će se dogoditi”. Kritički se osvrnuo na američkog predsjednika Donalda Trumpa koji je zaprijetio višim carinskim stopama. Trumpove izjave, kaže Shiller, pokazuju da se radi o ‘šoumenu’ koji uživa u svojoj celebrity-ulozi. Njegovo zaoštravanje retorike oko carinskih stopa pripisuje, pak, izborima za američki Kongres koji se održavaju u studenome ove godine.

“On je predsjednik već godinu dana i vrijeme je da napokon učini nešto od čega će građani imati koristi”, kazao je Shiller.

Za Trumpa je još rekao da je osoba koja očito uživa u tome da neprestano stvara vijesti.

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj