VIDEO: Kina napravila najveći prekomorski most na svijetu

Kina će ove godine u promet pustiti najveći prekomorski most na svijetu koji će povezivati Hong Kong, Makau i glavnu teritoriju ove azijske države. Izgradnja ove građevine trajala je sedam godina, duga je 55 kilometara i ima širinu od šest saobraćajnih traka. Ima četiri tunela i četiri vještačka otoka.

Slikovni rezultat za CHINA MADE THE BIGGEST OVERSEA BRIDGE

Ovaj projekat „težak“ više milijardi američkih dolara, za koji kažu kako je djelo međunarodnog partnerstva, napravljen je sa toliko čelika da bi se moglo napraviti šezdeset Ajfelovih tornjeva. „U radove smo uključili mnogo stranih eksperata iz Velike Britanije, SAD-a, Danske, Švicarske, Japana i Holandije. Zapravo, stručnjaci su iz četrnaest svjetskih država“, govori vođa tima izgradnje mosta Gao Xinglin.

Ovaj most će prepoloviti vrijeme potrebno da se iz Kine stigne u Makau i Hong Kong, no privukao je mnogo kritika zbog velike potrošnje i nekoliko smrtonosnih nesreća. Međutim, kineske vlasti su pozdravile završeni projekat i pozvale strane medije da provjere stanje mosta čiji datum otvaranja još nije potvrđen. „Nadamo se da će prijatelji iz medija iskoristiti priliku da vide novo dostignuće Kine, u novoj eri i novom napretku ‘jedne države i dva sistema’“, ističe Song Ruan, zamjenik komesara kineskog Ministarstva vanjskih poslova.

Kada je riječ o mostu, procjenjuje se da će ga dnevno koristiti 40.000 vozila, uključujući autobuse koji će ići svakih deset minuta. Ovaj most je jedan od dva velika infrastrukturna projekta koji bi trebali biti otvoreni ove godine u regiji, a drugi je brzi voz između Kine i Hong Konga.

 

(Global CIR/Agencije)

 

Komentiraj