IZAZVALI MEĐUNARODNI SKANDAL NA PRETPOSTAVKAMA! Britanci priznali da nemaju dokaze da je otrov iz slučaja Skripal stigao iz Rusije, javio se Putin

Britanski znanstvenici ne mogu dokazati da je nervni otrov kojim je otrovan bivši ruski špijuna proizveden u Rusiji.

Stručnjaci iz britanskog vojnog laboratorija Porton Down nisu uspjeli odrediti točan izvor kemijskog oružja korištenog u napadu na oca i kćer Skripal u Salisburyu prošlog mjeseca, priznao je glavni direktor ovog odjela u sklopu britanskog Ministarstva obrane. Dodao je kako je britanska vlada koristila “određene druge izvore kako bi složila” zaključak da iza napada stoji Kremlj, prenosi Independent.

Ne mogu identificirati izvor

Priznanje je došlo nakon što je Rusija zahtijevala da joj Britanije predstavi “svaki mogući element dokaza” da je upravo ona odgovorna za navodni pokušaj ubojstva koji je izazvao globalni diplomatski sukob i doveo do najlošijih odnosa Moskve i brojnih zapadnih zemalja još od Hladnog rata. Kremlj poriče bilo kakvu umješanost u napad od 4. ožujka, nakon kojeg se bivši špijun i njegova kćer Julija bore za život, no britanska vlada i dalje tvrdi kako “nema drugih uvjerljivih razloga”.

“Mi smo uspjeli identificirati otrov i potvrditi da se radi o Novičoku, identificirati da se radi o bojevom nervnom otrovu”, rekao je Gary Aitkenhead, glavni direktor Obrambenog znanstveno-tehnološkog laboratorija u Porton Downu. “Mi nismo identificirali točan izvor, ali smo pružili znanstvene informacije vladi koja je zatim koristila brojne druge izvore kako bi došli do zaključka.”

Tko je odgovoran?

Njegove će komentare vjerojatno iskotristiti Kremlj, koji je poricao postojanje programa bojevih živčanih otrove i čiji je ministar vanjskih poslova u ponedeljska ustvrdio kako bi “koristilo britanskoj vladi” da otruje Skripala.

Aitkenhead je odbio komentirati činjenicu da li njegov laboratorij posjeduje zalihe novičoka, no odbacio je sugestije da je otrov korišten u napadu u Salisburyu došao iz njegovog laboratorija.

Putin: Nadam se da će se podvući crta

Ruski predsjednik Vladimir Putin u utorak je rekao da se nada da će se u srijedu na sastanku globalnog tijela za nadzor kemijskog oružja moći podvući crta pod slučaj trovanja bivšeg ruskog dvostrukog agenta Sergeja Skripala.

Putin je na konferenciji za tisak u Ankari također rekao da je iznenađen brzinom, kako je rekao, proturuske kampanje pokrenute britanskim optužbama da Moskva stoji iza napada nervnim otrovom na Skripala 4. ožujka.

On je napomenuo da je čelnik britanskog vojnog laboratorija ranije u utorak rekao da još nije moguće reći gdje je proizveden vojni nervni otrov kojim je napadnut Skirpal. Putin je rekao da se takve supstance proizvode u oko 20 zemalja.

Putinov glasnogovornik Dmitrij Peskov je novinarima rekao da se britanska teorija tko je otrovao Skripala “ionako neće potvrditi”.

Moskva niječe da stoji iza napada na Skripala i njegovu kćer u engleskom gradu Salisburyju.

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj