EKONOMSKI NAPREDAK: Nezaposlenost u eurozoni i EU najniža od 2008.

Nezaposlenost u eurozoni pala je u februaru na 8,5 odsto, što je najniže od 2008. godine, dok je u cijeloj Europskoj uniji smanjena na 7,1 odsto.

To je takođe najmanji pad od izbijanja svjetske finansijske krize.

Europska statistička služba Eurostat saopštila je da je u zoni evra sezonski prilagođena stopa nezaposlenosti u februaru bila 8,5 odsto, poslije januarskih 8,6 odsto, dok je godinu dana prije toga bila na 9,5 odsto

Nezaposlenost u cijeloj EU u februaru je bila 7,1 odsto, dok je prethodnog mjeseca bila 7,2 odsto, a u februaru 2017. godine osam odsto.

Eurostat procjenjuje da u EU ima 17,6 miliona nezaposlenih, a u evrozoni 13,9 miliona.

Najniža stopa nezaposlenosti je u Češkoj – 2,4 odsto, a slijede Njemačka i Malta sa 3,5 odsto i Mađarska sa 3,7 odsto. Najviša nezaposlenost je u Grčkoj – u decembru je bila na 20,8 odsto, i u Španiji 16,1 odsto.

U odnosu na prije godinu dana nezaposlenost je smanjena u svim članicama osim u Estoniji gdje je povećana s 5,8 odsto na 6,5 odsto. Najveće smanjenje stope nezaposlenosti je zabilježeno na Kipru – sa 12,6 odsto na 9,6 odsto, u Grčkoj – sa 23,4 na 20,8 odsto i u Hrvatskoj – sa 12 odsto na 9,6 odsto.

I pored dobrih vijesti o nezaposlenosti, inflacija u eurozoni je i dalje ispod ciljanog nivoa nešto ispod dva odsto što se smatra optimalnim. Inflacija u zoni evra u martu se na godišnjem nivou popela na 1,4 odsto s februarskih 1,1 odsto.

Najviše su u martu poskupjeli hrana, alkohol i duvanski proizvodi (2,2 odsto), energija (dva odsto) i usluge (1,5 odsto).

Kada se izuzmu nestabilne cijene hrane i energenata, osnovna inflacija je u eurozoni bila jedan odsto na godišnjem nivou, što znači da je pritisak rasta plata na rast cijena i dalje slab.

Europska centalna banka je uvela velike podsticaje kako bi podigla inflaciju, ali se te mjere zasad nisu pokazale efikasnim i sve je više poziva, posebno iz Njemačke, da se one ugase.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentarion this Post

  1. Mirnes

    Nama je spas samo u EU, koja je jaca, samostalnija i stabilnija nego ikad..

    Reply
  2. Almira

    Hvala Trumpu, Englezima i ostalima koji su zasluzni za osamostaljivanje Europe i EU u svakom pogledu i njeno najvece jacanje dosad..

    Reply

Komentiraj