BRODSKI VATROGASAC KOJI JE SKUPLJAO NAFTU: ‘Ma kakvih 200 litara, pokriveno je bilo tisuću kvadratnih metara!’

Zapovjednik vatrogasaca koji su bili prvi na terenu i glavni tehnolog vode Vodovoda pričaju prilično drugačije od ministra i Croduxa…

Vatrogasci su primili poziv da kod naplatnih kućica Slobodnica u blizini Slavonskog Broda istjecalo gorivo iz starog cjevovoda te da je policija već na terenu 28. ožujka oko jedan sat popodne.  Ekipa JVP Slavonskog Broda odmah je izašla na teren, a ono što su vidjeli prilično je kontradiktorno s onime što tvrdi Crodux.

“Uz cestu postoji odvodni kanal koji je betoniran, pored tog kanala postoji drugi kanal koji vodi prema rijeci Savi. Znači, nizvodno prema Savi. Tamo smo branama zaustavili otjecanje i vode i tekućine, ali dio je već bio otišao u jedan kanal ali se već dio iz tog kanala proširio i na drugi kanal. Površina koju smo mi tretirali pjenom je bila negdje tisuću kvadratnih metara”, rekao je za RTL Ivan Vuleta, zapovjednik JVP Slavonski Brod.

Tih tisuću kvadrata pokrivenih naftom je daleko više nego što bi pokrilo 150, 200 litara benzina, kako uporno ponavlja Crodux.

“150 ili 200 litara benzina, to je dva kvadrata, uopće je apsurdno govoriti o takvoj količini i tisuću kvadratnih metara, koje smo mi tretirali pjenom”, rekao je Vuleta.

Postoje i snimke

Za sve one koje vatrogasnom zapovjedniku ne žele vjerovati na riječ, Ivan Vuleta ima i fotografije i snimke s intervencije, neposredno nakon dojave o incidentu  na kojima je vidljivo koliko je tekućine proliveno i koliko je široko područje koje vatrogasci tretiraju pjenom kako bi spriječili zapaljenje.

“Osim nas vatrogasaca koji smo bili na terenu, vrlo brzo su došli i inspektori zaštite okoliša na mjesto događaja i svima je bilo vidljivo kolika je veličina površine”, zaključio je Vuleta.

Javnost saznaje dva dana kasnije

No javnost će za katastrofu doznati tek dva dana kasnije, kada se više nije mogla sakriti. U petak 30.ožujka, izlazi informacija da se u Slavonskom Brodu više ne smije piti voda.

S velikom zadrškom, Crodux priznaje da je došlo do izlijevanja derivata no tvrde da oni sa zagađenjem nemaju nikakve veze.

‘Crodux, provodi sve propisane aktivnosti’

“Dana 28.03., prilikom testiranja produktovoda, došlo je do istjecanja manje količine, 150 do 200 litara benzina te se odmah pristupilo propisanoj sanaciji, kako bi se spriječila mogućnost zapaljenja. Incident se dogodio na lokaciji Slobodnica, pet kilometara udaljenom od vodocrpilišta te se zagađenje vode u Slavonskom Brodu ne može dovoditi u vezu s izlijevanjem količine od 150 – 200  litara benzina. Tvrtka Crodux, provodi i dalje  sve propisane aktivnosti u vezi sanacije”, stoji u priopćenju Crodux Plin d.o.o.

Tvrtka čiji je vlasnik general Ivan Čermak s Rusima je sklopila ugovor o opskrbi rafinerije plinom u sljedećih deset godina, pa mu je Plinacro za to prepustio državnu infrastrukturu. Što je pošlo po zlu pri njezinu testiranju, još se istražuje. A ako je vjerovati Croduxu – ništa.

No optužbe ne prestaju pljuštati. Osim što je i laicima bilo očito kako 200 litatara ne može izazvati takvu ekokatastrofu, Brođane je najviše razbijesnilo to što se sve, kako ističu, zataškavalo.

‘Vi ste gradonačelniče destruktivni’

Ministar zaštite okoliša Tomislav Čorić, kada je došao na otvaranje radova spajanja vodovoda na crpilište Sikirevci pozvao je predstavnike vodoprivrede, Hrvatskih voda, ali ne i gradonačelnika Slavnonskog Broda. Ovaj je ipak nepozvan upao i ministra optužiuo za zataškavanje. Ministar mu je s visoka odgovorio kako je destruktivan.

Optužbe nisu stale, a novi dokaz da i nije sve kako tvrdi Crodux bila je snimka nastala peti dan nakon početka curenja. Tamo se vidi da je nafta još curila, no puno šokantnije je bilo to što je policija osim novinara s mjesta potjerala i gradonačelnika Dusparu i gradske dužnosnike.

Crodux i dalje tvrdi da nisu krivi za zagađenje

“Pa od prvog dana radimo pred kamerama i pod pritiskom javnosti, i nama samo jedan čovjek i jedan portal ne vjeruje”, kazao je Branko Radošević, direktor Crodux energetike, referirajući se na snimku. Na kraju su ponovili kako je njima iscurilo samo 200 litara, a ono što možda pokazuje snimka je samo dio sanacijskih radova. Sanacijskih radova tek nekoliko kilometara uzvodno od glavnog gradskog vodocrpilišta, sanacijskih radova kojima ne smiju prisustvovati novinari pa ni gradonačelnik grada koji je zbog nafte ostao bez pitke vode.

Na tiskovnoj konferenciji istog dana, ministar Čorić nije se htio miješati u posao policije, odnosno na pitanje zašto je policija otjerala gradonačelnika samo je odgovorio da se o postupanjima policije treba upitati MUP. No zato je jako dobro znao tko je kriv za katastrofu i optužio Slavonski Bord za loše održavanje filtera.

Ministar optužio Slavonski Brod

“Dio ugljikovodika o kojem danas govorimo, zasigurno bi ostao na membaranama filtera od aktivnog ugljena, prema riječima stručnjaka… Održavanje ovog sustava defintivno je u nadležnosti grada Slavonskog Broda”, kazao je Tomislav Ćorić.

Sve je bilo u redu do curenja…

No još jednom, ekipa RTL-ove Potrage doznaje potpuno suprotnu priču.

Na vodocrpilištu Jelas postoje četiri vrste filtera. Onaj s aktivnim ugljenom ukrađen je 2001. a rok trajanja mu je 15-20 godina. Glavni tehnolog vode Vodovoda Slavonski Brod opisuje kako je dramatičnog dana sve bilo u redu, dok nije došlo do izlijevanja iz Croduxovih naftovoda.

“Mi nismo ništa primjetili u internim analizama. Saznali smo da nešto nije uredu kada smo dobili obavijesti 112 koji je alarmirao zavod da je došlo do nesreće na jednoj lokaciji. Oni su tada posumnjali da nešto ne valja te su prve analize pokazale da su ugljikovodici povišeni”, kazao je Zdravko Pavlić.

Nakon provedene analize to se pokazalo točnim pa je dva dana kasnije, dakle 30. 3. zabranjena upotreba vode. Kao dokaz da je prije ekocida sve bilo u redu na vodocrpilištu pokazuju zadnje analize ugljikovodika osječkog Zavoda za javno zdravstvo dovršene upravo 28.03. ujutro. One sljedeće – od 30. ožujka ukazale su na katastrofu.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj