DOK NE NAPRAVIMO ZID: Trump poslao nacionalnu gardu na granicu sa Meksikom

“Dok ne napravimo zid i ostvarimo prikladnu sigurnost, vojska će štititi našu granicu”, rekao je Trump

Američki predsjednik Donald Trump je naredio trenutačno slanje Nacionalne garde, pričuvnog tijela američke vojske na granicu s Meksikom radi obuzdavanja ilegalne imigracije, objavila je njegova administracija u srijedu.

Predsjednik Trump je naredio “raspoređivanje Nacionalne garde na jugozapadnoj granici kako bi pomogla graničarskim službama”, rekla je ministrica domovinske sigurnosti Kirstjen Nielsen.

“Nadamo se da će to raspoređivanje početi odmah”, dodala je.

Nacionalna garda intervenirala na granici

Nacionalna garda je intervenirala na granici 2010. po naređenju Baracka Obame, kao i 2006-2008 tijekom mandata Georgea W. Busha.

“Postoji stvarna prijetnja”, rekla je Kirstjen Nielsen u objašnjenju te odluke i istaknula “neprihvatljive razine trgovine droge, opasne bande i ilegalnu imigraciju na našoj južnoj granici”. “Vrijeme je za djelovanje”, dodala je.

Pritisak na Meksiko

Nekoliko dana Trump vrši pojačani  pritisak na Meksiko i američki Kongres da djeluju na sprečavanju dolaska ilegalnih imigranata u Sjedinjenje Države.

Američki predsjednik se dodatno zainteresirao za to pitanje nakon snimaka karavane migranata iz Središnje Amerike, uglavnom iz Hondurasa, koji žele ući u Sjedinjene Države a sada se nalaze na jugu Meksika.

“Dok ne napravimo zid i ostvarimo prikladnu sigurnost, vojska će štititi našu granicu”, rekao je Trump u utorak.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj