FACEBOOK PREKRŠIO EVROPSKE ZAKONE O PRIVATNOSTI? EU će nadgledati aktivnosti američke kompanije

Evropska unija (EU) će kontaktirati organe za zaštitu podataka zemalja članica i SAD kako bi bolje utvrdila da li je društvena mreža Facebook kršila evropske propise o privatnosti nakon curenja podataka nekoliko miliona ljudi, prenijela je agencija AP.

Slikovni rezultat za eu against facebook

Portparol EU Kristian Wigand izjavio je danas da će evropska komesarka zadužena za pravosuđe Vera Jurova imati kontakte narednih dana i sa predstavnicima uprave Facebooka i zvaničnicima zaduženim za zaštitu podataka.

Američka kompanija Facebook saopštila je jučer da će ograničiti dostupnost nekih podataka o korisnicima drugim licima, u sklopu mjera koje preduzima nakon skandala s kršenjem privatnosti.

Britansku kompaniju Cambridge Analytica optužuju da je koristila lične podatke miliona korisnika, nepošteno prikupljene putem Facebooka, da bi pomogla Donaldu Trumpu da pobijedi na predsjedničkim izborima u SAD 2016. godine.

Facebook je naveo i da je Cambridge Analytica možda imala neovlašten pristup podacima 87 miliona ljudi, a ne 50 miliona, kako se prvobitno mislilo.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj