OŠTRE KRITIKE IZ NJEMAČKE: Britanija je mafijaška država, njeno ponašanje ugrožava svjetski mir, EU neće ovo dugo trpjeti

Optužujući Rusiju za trovanje špijuna Sergeja Skripalja, Velika Britanija iskorištava evropsku solidarnost i ponaša se kao „mafijaška država“, rekao je bivši potpredsjednik OEBS-a i bivši sekretar njemačkog Ministarstva odbrane Vili Vimer.

Slikovni rezultat za vili vimer

 

 

Prema Vimerovim riječima, ponašanje Britanije u slučaju „Skripalj“ je skandal koji predstavlja „veliku opasnost za međunarodni mir“. „Mislim da ovu državu možemo da nazovemo mafijaškom državom jer je ponašanje Britanije u ovom slučaju protivno svim evropskim i međunarodnim pravilima i zakonima“, rekao je Vimer za RT.

Velika Britanija već ima historiju ratnohuškačke retorike, rekao je Vimer, podsjećajući na odluku da se krene u rat u Iraku. „Mi kao Evropljani imamo iskustva s Britancima. Moramo samo da se sjetimo Tonija Blera. Oni lažu od jednog rata do drugog“, kaže Vimer, koji je jedno vrijeme bio i njemački ministar odbrane.

Dugoočekivani Čilkotov izveštaj, koji je objavljen 2016, predstavljao je žestoku kritiku Blera, navodeći da je namjerno prenaglasio prijetnju koja dolazi od iračkog režima i da se oslanjao na pogrešne obavještajne podatke. „Zato smatram da bi prijetnju ratom Rusiji trebalo posmatrati kao još jednu britansku laž, dok god oni ne počnu da se ponašaju na odgovarajući, legalan i međunarodni način“, kaže Vili Vimer.

On napominje da je podrška koju je Velika Britanija dobila od EU standardno savezničko ponašanje, ali upozorava da bi blok mogao da razmisli da li će tako postupati i ubuduće. „Ako neka zemlja zatraži solidarnost i podršku, ona će je i dobiti, jer organizacije poput EU i NATO-a drugačije ne bi funkcionisale. Britanci na čelu s vladom Tereze Mej sad iskorištavaju ovu spremnost na solidarnost koja leži u temelju Evropske unije i NATO-a“, rekao je Vimer.

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentarion this Post

  1. Ko je izazvao Prvi svjetski rat,a ko je doveo Hitlera na vlast ko ga je finansirao,ko je pokrenuo arapsko proljece iz cije je kuhinje bilo,,,,……..Prljavi igraci..

    Reply
  2. Dex u pravu si.. Pa samo malouman moze da pomisli da je Hitler bio Njemac, potpuno je jasno da je bio instaliran od strane poganih i prljavih Engleza.. A za arapsko prolece ne treba ni komentarisati nista.. I ne samo prvi svjetski rat, nego i mnostvo, tacnije vecina ratova u svijetu, koji rezultiraju cak i do stotina hiljada zrtava, i vise desetina milijardi stete.. Dosta je vise bilo, porobise citav svijet govna engleska

    Reply

Komentiraj