USVOJENE NOVE METODE: U KCUS moguć bezbolni porod

Na Klinici za porodiljstvo KCUS od oktobra prošle godine u svakodnevnoj primjeni je spinalna anestezija, kako bi se porodiljama olakšao porod. Do sada su 22 trudnice rodile na ovaj način.

Povezana slika

Prema riječima doc. dr. Fatime Gavrankapetanović – Smailbegović, tehnikom regionalne anestezije, blokira se prijenos bolnih podražaja na razini kičmene moždine. Pacijentica ne osjeća bol.

Važno je da se kod pacijentice sačuva mišićna snaga i da ona aktivno učestvuje u porodu. Naravno, neophodna je i saradnja ginekologa i anesteziologa, kako bi sve prošlo u najboljem redu“, rekla je Gavrankapetanović.

Na ovaj način poroda mogu se odlučiti sve pacijentice koje to žele. Prije svake spinalne anestezije neophodno je da se obavi razgovor sa ginekologom i anesteziologom, te da se vidi postoje li kontraindikacije za ovu vrstu anestezije. Sve pacijentice koje su prošle ovo iskustvo, sretne su i zadovoljne. Naravno, i mi na Klinici smo zadovoljni što smo omogućili porodiljama da lijepi trenutak u životu, kada postaju majke, bude što ugodniji“, navela je Fatima Gavrankapetanović – Smailbegović.

‘ČELIČNA LEJDI’ STALA U ZAŠTITU ZDRAVSTVENIH RADNIKA! Sebija Izetbegović u dva navrata pisala Ministarstvu zdravstva KS tražeći zaštitu zdravstvenih radnika dok su na radnom mjestu

Na ovaj način ćemo smanjiti broj medicinski neopravdanih zahtjeva za carski rez, koji dolaze isključivo zbog straha od boli u toku poroda. Pacijentice trebaju znati da je carski rez operativna metoda završetka poroda, sa isključivo medicinskom indikacijom, te da nosi rizik, kao i svaka druga operacija.“, poručila je Gavrankapetanović – Smailbegović.

Pacijentica S.A. iz Sarajeva porodila se 1. aprila 2018. godine na Klinici za porodiljstvo.

Ovo mi je drugi porod i zaista mogu da kažem da sam oduševljena, jer je bilo bezbolno. Rodila sam sa lahkoćom i to uz babicu, bez intervencije doktora. Prvi porod sam imala 2013. godine i on je bio jako bolan i traumatičan. Sve pohvale želim da uputim osoblju Klinike za porodiljstvo KCUS i svim budućim majkama bih preporučila da dođu ovdje i odaberu ovu metodu“, navela je S.A.

Povezano:

REIS, SEBIJA I ANA: Kako prevazići tradicijske šablone i predrasude?

(Global CIR/Agencije)

Komentarion this Post

  1. Bravo za Sebiju, koja je prvenstveno zasluzna za unaprijedjenje zdravstva, a naravno i za sve clanove njenog kolektiva.. Postovanj i sve pohvale za sve njih!!

    Reply
  2. Svaka cast za nase doktore i bolnicko osoblje !!

    Reply

Komentiraj