ZAKLJUČAK SUSRETA U ANKARI: Niko ne smije dovesti u pitanje suverenitet i cjelovitost Sirije

Trilateralni samit o Siriji kojem su prisustvovali predsjednici Turske, Rusije i Irana Recep Tayyip Erdogan, Vladimir Putin i Hassan Rouhani, održan je danas u Ankari. Učesnici su se složili kako su suverenitet i cjelovitost Sirije neupitni.

Slikovni rezultat za erdogan rohani and putin in ankara

Predsjednik Rusije Vladimir Putin izjavio je u Ankari kako su Turska, Rusija i Iran na strani zaštite suvereniteta i teritorijalnog integriteta Sirije. Putin je na zajedničkoj konferenciji sa predsjednicima Turske Recepom Tayyiom Erdoganom i Irana Hassanom Rouhanijem održanoj nakon trilateralnog samita izjavio kako su razgovarali o situaciji u Siriji. Prema njegovim riječima, razmijenili su stavove o trajnoj normalizaciji u Siriji.

Istakao je kako je s kolegama postigao značajne dogovore i da je to navedeno u zajedničkoj deklaraciji. ”Turska, Rusija i Iran se zalažu da se zaštiti suverenitet i teritorijalni integritet Sirije”, izjavio je Putin. On je kazao kako su lideri saglasni da intenziviraju sveobuhvatnu saradnju tri zemlje. Smatra kako je pregovarački proces u Astani dokazao da je riječ o produktivnoj saradnji. Putin je rekao kako je nasilje u Siriji u značajnoj mjeri smanjeno zahvaljujući saradnji zemalja garantera, Rusije, Turske i Irana. Istakao je kako su poražene glavne snage DAIŠ-a, a da su vojna krila drugih terorističkih organizacija pretrpjela značajnu štetu. Putin je podržao Erdoganov prijedlog za hitnu dostavu humanitarne pomoći u Siriju.

Erdogan: Teritorijalna cjelovitost Sirije nešto od čega se ne smije odstupiti

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan je nakon trilateralnog samita o Siriji, koji je održan u Ankari, kazao da je teritorijalna cjelovitost Sirije nešto od čega se ne smije odstupiti. “Teritorijalna cjelovitost Sirije je nešto od čega sigurno nećemo odstupiti”, rekao je turski predsjednik na konferenciji za medije, kojoj su prisustvovali i predsjednici Rusije i Irana, Vladimir Putin i Hassan Rouhani.

Erdogan je predložio i izgradnju stambenih objekata u sigurnoj zoni na sjeveru Sirije. “Smatram korisnim da ponovim da nećemo stati dok se ne uspostavi sigurnost u svim regijama pod kontrolom PYD/YPG-a, uključujući i Manbij”, kazao je Erdogan. Naglasio je kako je trilateralni samit o Siriji protekao u vrlo konstruktivnoj atmosferi, dodajući da su donijeli veoma važne odluke. “Obavili smo konsultacije i odredili korake za koje vjerujemo da će biti vodilja u budućnosti”, rekao je Erdogan, apelujući i na čitavu međunarodnu zajednicu da podrži napore u cilju okončanja oružanih sukoba u Siriji.

“Pozivamo međunarodnu zajednicu da podrži napore za pronalazak političkog rješenja u Siriji”, istakao je predsjednik Turske. Naglasio je ipak kako je veoma važno na jednak način tumačiti opasnost i prijetnje koje dolaze od svih terorističkih organizacija.

Prvi trilateralni samit predsjednici tri zemlje održali su 22. novembra prošle godine u Sočiju, a jučer je drugi takav sastanak održan u Predsjedničkoj palati u Ankari. Sastanku iza zatvorenih vrata prisustvovali su i najviši vojni i politički zvaničnici iz tri zemlje.

Rouhani nakon trilateralnog samita u Ankari: Tražimo da svi priznaju cjelovitost Sirije

Predsjednik Irana Hassan Rouhani nakon samita u Ankari izjavio je kako je potrebno da svi priznaju cjelovitost Sirije. Rouhani je na zajedničkoj konferenciji održanoj nakon trilateralnog samita Turska-Rusija-Iran izjavio je kako se regija posljednjih nekoliko godina suočava sa terorizmom koji je veoma veliki i važan problem.

Dodao je kako ove teroriste obučavaju pojedine zemlje, da im obezbjeđuju finansijske izvore i isporučuju moderno naoružanje.

Ovi teroristi mogu prodavati naftu koja pripada sirijskom narodu. To su teroristi koji predmete od historijske važnosti za sirijski narod uzimaju i prodaju na tržištima. Pojedine velike svjetske sile poput Amerike, žele da terorističke organizacije poput ISIS-a i Al-Nusre dugi niz godina budu njihovo sredstvo u našoj regiji i da se na taj način tumači njihovo djelovanje“, rekao je Rouhani.

Dodao je kako su veliki narodi poput Sirije i Iraka, uz pomoć prijateljskih zemalja uništili ovu veliku zavjeru. Podsjetio je da je prije otprilike 15 mjeseci u Astani održan sastanak i da je tokom tog procesa dogovoreno primirje u Siriji i da je postignuto smanjenje krize u četiri sirijske zone. Rekao je kako su u tom procesu temeljnu ulogu imali Rusija, Iran i Turska i da su sastanci održani na nivou stručnjaka i ministara.

Kazao je kako je prvi sastanak u okviru tog procesa održan prošle godine u ruskom Sočiju, a da je kasnije organiziran Kongres nacionalnog dijaloga Sirije na kojem su učestvovali i predstavnici opozicije i sirijske vlade. ”Ovo je zaista jedan proces koji je ulijeva nadu i moramo ga nastaviti“, istakao je Rouhani.

Dodao je kako je sretan što vidi da je nada koju sirijski narod polaže u mir danas veća nego jučer. ”Sirijske izbjeglice danas imaju više nade u povratak kućama nego u prošlosti“, dodao je Rouhani. Kazao je kako želi da se pomogne narodu u Siriji, naročito ranjenima i onima koji trebaju liječenje. Istakao je kako vojno rješavanje sirijskog pitanja nije opcija i da je potrebno pratiti put mirovnog rješenja.

”Sirijski narod izlaskom na izbore, traženje ustavne reforme može donijeti odluku o svojoj budućnosti“, rekao je Rouhani. Poručio je kako nijedna zemlja nema pravo da odlučuje o budućnosti Sirije. ”Budućnost Sirije se tiče samo sirijskog naroda i pripada samo sirijskom narodu“, zaključio je Rouhani.

Zajednička deklaracija Turske, Rusije i Irana: Pomoći Sirijcima da uspostave jedinstvo

Na samitu je usvojena i zajednička deklaracija u kojoj je naglašena važnost implementacije sporazuma o prekidu sukoba i očuvanja teritorijalne cjelovitosti Sirije. U deklaraciji je također naglašen i značaj zajedničkih napora u cilju suprotstavljanja svim oblicima separatizma. Trojica predsjednika su istakla da odbacuju sve napore čija namjera je “uspostaviti novu realnost na terenu pod izgovorom borbe protiv terorizma.”

Naglasili su njihovu snažnu i kontinuiranu posvećenost suverenitetu, nezavisnosti, jedinstvu, teritorijalnom integritetu i nesektaškom karakteru Sirije. “Lideri su poručili da se sirijski sukob ne može okončati vojnim rješenjem, napominjući da se kriza može riješiti samo političkim dogovorom”, navodi se u zajedničkoj deklaraciji. U deklaraciji je navedeno kako je veoma važno pomoći Sirijcima da uspostave jedinstvo u zemlji i dođu do određenog političkog rješenja koje bi vodilo i donošenju Ustava koji bi imao podršku svih građana Sirije.

Na kraju je zaključeno i kako će tri zemlje nastaviti dosadašnju saradnju kako bi eliminisale ISIS, Front al-Nusra kao i druge terorističke organizacije povezane sa Al-Qaedom i DAIŠ-em. Apelovano je i na međunarodnu zajednicu, posebno Ujedinjene narode (UN), da povećaju pomoć i podršku Siriji, slanjem humanitarne pomoći kao i akcijama deminiranja i obnove osnovne infrastrukture.

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

1 Komentaron this Post

  1. Ovaj erdogan haman dnevno mijenja stavove, ne zna vise covjek da li da se smije ili da place, ko da su Ruhani i Putin maloumni, a i citav ostali svijet.. Pokazao je on dosad i rijecima i djelima svoje pogane stavove u vezi Sirije

    Reply

Komentiraj