ŽELIO SE KANDIDOVATI NA NOVIM IZBORIMA: Lula da Silva pred vratima zatvora u podijeljenom Brazilu

Vrhovni sud Brazila presudio je: odbacivanjem zahtjeva za ‘habeas corpus’ Inacia Lule da Silveu četvrtak, bivši predsjednik mogao bi dospjeti u zatvor sljedećih dana.

Slikovni rezultat za LULA DA SILVA

Neposredno uhićenje čovjeka koji je smatran favoritom prema namjeravanim glasovima na predsjedničkim izborima u listopadu čini glasovanje jednim od najnepredvidljivijih u više desetljeća.

U teoriji više nijedna prepreka ne dijeli ikonu ljevice od zatvora ali, po mišljenju brojnih pravnika, ne bi se trebao naći iza rešetaka prije sljedećeg tjedna, a najvjerojatnijim se smatra utorak. Lula (72) će morati služiti zatvorsku kaznu od 12 godina i mjesec dana jer je primio luksuzni stan na obali mora od građevinske tvrtke u zamjenu za pogodnosti pri javnoj nabavi.

Radnička partija: Branit ćemo ga na ulicama

Bivši predsjednik (2003.-2010.) grčevito negira pozivajući se na pomanjkanje dokaza i osuđujući zavjeru kako ne bi osvojio i treći mandat, osam godina nakon što je vlast napustio s rekordnom stopom popularnosti. “Brazilski narod ima pravo glasovati za Lulu, kandidata nade. Njegova kandidatura branit će se na ulicama i na svim instancama do posljednjeg daha”, potvrdila je na Twitteru Radnička stranka koju je utemeljio Lula osamdesetih godina, ubrzo nakon objave odluke Vrhovnog suda.

“Pretpostavka nevinosti, to temeljno pravo nije danas prevladalo za Lulu. Tužan je ovo dan za demokraciju i Brazil”, izjavila je predsjednica stranke Gleisi Hoffmann. Bivši predsjednik dobio je podršku i venezuelskog predsjednika Nicolasa Madura, koji je na Twitteru ustvrdio da je osjetio “bol u duši pred takvom nepravdom”.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj