DAN KADA JE UMRO ‘GRUNGE’: Odlazak Cobaina i Staleya

Jučerašnji dan, 5. april, mogao bi se nazvati i “dan smrti grungea”. Naime, na taj datum svijet muzike je ostao bez dvojice pionira grungea Kurta Kobejna (Cobain), frontmena ”Nirvane”, i Lejna Stejlija (Layne Staley), pjevača i frontmena ”Alice in Chains”.

Kobejn je pucao sebi u glavu 5. aprila 1994. godine, dok je Stejli preminuo na isti datum 2002. godine od “speed bulla”, to jeste mješavine heroina i kokaina. Kurt Kobejn se ubio u jeku slave njegovog benda ”Nirvana”, a njegova smrt izazvala je šok širom planete, sličan onom kada je ubijen američki predsjednik Kenedi ili kada je preminuo slavni glumac Robin Vilijams (Williams).

”Nirvana”, s Kobejnom na čelu, označila je cijelu jednu generaciju, a mnogi su smrt Kobejna doživjeli kao smrt nekog od članova porodice. Kobejn je pravi pionir grungea, a njegovi tekstovi i muzika postali su legendarni, bezvremenski.

Svaki “polovan” gitarista će vam reći kako je Kobejn prilično loše svirao gitaru. Njegove solaže i rifovi su bili jednostavni i bez mnogo komplikacija. Međutim, iako je nekad zaista “silovao” gitaru, kao u pjesmama ”Aero Zeppelin” ili ”Tourett’s”, njegovi rifovi iz ”Smell’s like teen spirit”, ”Heart shaped box” ili ”Lithium” obilježili su kompletnu jednu generaciju i odredili novi muzički žanr.

Svidjelo se to nekom ili ne, Kurta Kobejna, bez imalo kompleksa, stavljamo u istu rečenicu s rok legendama kakve su Džim Morison (Jim Morrison), Džimi Hendriks (Jimmy Hendrix) ili Ozi Ozburn (Ozzy Osbourne).

Slično kao i Kobejn, i Lejn Stejli bio je integralni dio grunge pokreta, ali pošto je bio teški ovisnik o heroinu, nikad mu nisu priznali svu važnost koju je donio muzici.

”Alice in Chains” je počeo kao glam metal bend, ali su brzo potpali pod utjecaj zvuka grungea iz Sijetla. Ipak, iako su prešli na grunge, ostavili su dobar dio svog starog “šmeka”, glam metala, pa su se kroz mnoge njihove pjesme provlačili elementi metala, pogotovo kroz solaže.

”Nirvana” i Kobejn su grungeu dali život i učinili ga slavnim. ”Alice in Chains” i Stejli su taj grunge preoblikovali, doradili i vjerovatno na njega ostavili isti utisak kao i ”Nirvana”. ”Nirvana” je prestala postojati 5. aprila 1994. godine, kada su ubio Kobejn, dok ”Alice in Chains” i dan-danas postoje, a ove godine izdaju i novi album.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj