U JEKU TRGOVINSKOG RATA SAD-a I KINE! Kineski ministar odbrane doputovao u Moskvu: ‘Ovdje sam da pokažemo Amerikancima jedinstvo naše dvije armije’

Kineski ministar obrane u utorak se sastao sa svojim ruskim kolegom u sklopu međunarodne sigurnosne konferencije, odakle su poslali jasnu poruku Washingtonu.

“Došao sam u Rusiju kao novi kineski ministar obrane kako bi pokazali svijetu kako su naši bilateralni odnosi na visokoj razini te da demonstriramo odlučnost naših oružanih snaga u jačanju strateške suradnje” rekao je Wei Fenghe i naglasio: “Kineska strana je došla kako bi pokazala Amerikancima čvrste veze oružanih snaga Kine i Rusije… došli smo podržati vas”.

Prvi puta toliko otvoreni

“Koliko me sjećanje služi, ovo je prvi put u mnogo godina da je neki viši dužnosnik kineske vojske rekao nešto takvo i to javno”, rekao je Aleksandar Gubev predsjednik političke analitičke tvrtke Carnegie centar iz Moskve.

U utorak su se sastali i kineski i ruski ministri vanjskh poslova, Wang Yi i Sergej Lavrov te su i oni izrazili potrebu za “strateškim partnerstvom” kojim će se suprotstaviti “jednoobraznom svijetu kojim dominira SAD”, prenosi Business Insider.

Česte zajedničke vojne vježbe

Prošle godine, Rusija i Kina održale su zajedničke pomorske vojne vježbe u Južnom kineskom moru i Baltiku te zajedničke raketne vježbe. Rusija već dugo podržava Kinu u njenoj politici prema Sjevernoj Koreji, a Kina drži leđa Rusima u UN-u oko Sirije. Veze su dodatno osnažile nakon što je zapad uveo sakncije Rusiji zbog anektiranja Krima, pa je lako moguće da je ovaj sastanak jasan odgovor na trgovinski rat između SAD-a i Kine.

Objavljeno u:

Komentiraj