14 ČLANICA GLASALO ZA, SAMO JEDNA PROTIV: SAD opet blokirale saopćenje podrške Vijeća sigurnosti UN-a pravu Palestinaca na proteste

Po drugi put u roku od nedjelju dana, Sjedinjene Američke Države blokirale su saopćenje Vijeća sigurnosti UN-a kojim se podržava pravo Palestinaca da demonstriraju mirno i podržava poziv generalnog sekretara svjetskog tijela na nezavisnu istragu pogibije palestinskih demonstranata u Gazi.

Palestinski ambasador u UN-u Rijad Mansur rekao je novinarima da je 14 od 15 predstavnika zemalja članica Vijeća sigurnosti glasalo za saopćenje, ali da su se SAD, najbliži saveznik Izraela, usprotivile.

Mansur je potez SAD-a označio “vrlo neodgovornim”, rekavši da je dao Izraelu “zeleno svjetlo da nastavi napade na civilno stanovništvo” u Gazi.

Izraelski ambasador u UN-u Dani Danon odgovorio je da bi Vijeće sigurnosti “trebalo da osudi Hamas koji koristi djecu kao ljudske štitove, rizikujući njihove živote” i da “mora pozvati na okončanje tih provokacija koje samo povećavaju nasilje i napetost”.

Mansur je rekao da je devet stanovnika Gaze poginulo u jučerašnjim protestima i da ih je više od 1.000 ranjeno, uključujući one koji su pogođeni bojevom municijom i koji su udahnuli suzavac.

On je poginule označio civilima i rekao da je među žrtvama jedno dijete, pozivajući se na palestinski Crveni polumjesec i Ministarstvo zdravlja.

Sinoć je palestinsko Ministarstvo zdravlja saopćilo da među ranjenima ima 12 žena i 48 maloljetnika. Broj poginulih u Gazi od prvog dana protesta povećao se na najmanje 31.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj