NAJPRESTIŽNIJA FILMSKA SMOTRA: Čuveni filmski par Cruz-Bardem otvaraju 71. festival u Cannesu

Glumački i bračni par Penelope Cruz i Javier Bardem će otvoriti najveće svjetsko natjecanje sedme umjetnosti Međunarodni Filmski Festival u Cannesu, koji počinje 8. svibnja.

Glamourozni supružnici

Film “Everybody Knows“, iranskog cineaste Asghara Farhadija, snimljen na španjolskom jeziku uz učesće slavnih supružnika i nadarenog argentinskog glumca Ricarda Darina će označiti početak festivala i osbno učešće u utrci za Zlatnu palmu.

Treba se vratiti u 2004. godinu pa pronaći kako je “Loše vaspitanje” mitskog Almodovara, također na španjolskom otvorilo manifestaciju, tradicionalno započinjanu ostvarenjima na engleskom ili francuskom jeziku.

Piše: Džana Mujadžić

Nije prvi puta da se predpremijera filma u natjecateljskom programu održi na početku festivala. Isto se dogodilo sa “Moonvise Kindom”, Amerikanca Wesa Andersona 2012. godine. “Blindnes”, brazilskog reditelja Fernandoa Mereillesa je jednako predstavljeno na početku isto kao i film Wonga Kar Waia iz Honkoga “Bluberry Nights”, 2007. “Moulin Rouge” Australca Baza Luhrmanna je to ostvario 2001. Godine, a “Basic Instict” Nizozemca Paula Werhoevana 1992.

Jezici -canneski ulog

Predstavljen kao “psihološki thriller” “Everybody Knows”  slijedi Lauru  koja sa mužem i djecom živi u Buenos Airesu. Pozvana na obiteljsku svečanost vraća se u Španjolsku gdje planira provesti nekoliko dana u rodnom selu. Ali  dočekuju je stari demoni i složene rođačke spone.

Ovogodišnje prvo uspinjanje čuvenim stepenicama Palace Festivala, koje se svaki dan pokrivaju drugačijim crvenim tepihom, obećava da će biti glamourozno i uzbudljivo jer su supružnici Cruz- Bardem česti uzvanici slavne filmske smotre na Azurnoj obali.

Španjolska glumica je već dobila grupno priznanje za najbolju žensku interpretaciju, zajedno sa Carmen Maurom, Yohanan Cobo, Lolom Duenas, Blancom Portillo i Chuson Lampreara za “Volver” Pabla Almodovara, 2006. godine.

Javier Bardem je primio nagradu za najuspješniju mušku ulogu u “Bintifulu” Alejandra Gonzalesa Inarrifu.

Film je osmo cjelovečernje ostvarenje Asghara Farhadija koji također ne propusta ovu posebnu, filmsku svečanost. Iranski cineast, scenarist i specijalist planetarne sedme umjetnosti je već nagrađen u Cannesu prije dvije godine za najbolji scenario ostvarenja “Klijent”.

Ceremonija otvaranja 71 izdanja Filmskog Festivala u Cannesu se odrzava 8. Svibnja, a slijedi je “Everybody Knows” što će se istovremeno projicirati u brojnim dvoranama Francuske, dan ranije od zvaničnog predstavljanja.

Predsjednica ovogodišnjeg žirija glavnog programa cjelovečernjih igranih filmova je Kate Blanchett,  čije djelomično galsko porijeklo oduševljava Francuze. Zvanični odabir ovogodišnjih filmova koji će biti u natjecateljskim programima objelodanit će se 12. travnja, na pariskoj konferenciji za tisak.

(Global CIR/Džana Mujadžić)

Komentiraj