DRUGO LICE BRAZILA: Sedam stvari koje niste znali o favelama

Brazil je po mnogo čemu posebna zemlja. Osim po fudbalu, sambi, prelijepim plažama, ova zemlja je poznata i po favelama.  Ovih sedam činjenica niste sigurno znali o favelama, prenosi Dnevnik.hr.

Povezana slika

1. Brazilske favele ime su dobile prema istoimenoj trnovitoj i izdržljivoj biljci iz porodice Cnidoscolus quercifolius. Ova biljka raste u brdima gdje su vojnici tražili utočište tokom brazilskog građanskog rata.

2. Prva favela – Providencia – nastala je krajem 19. stoljeća u Rio de Žaneiru, a izgradili su je vojnici koji su postali beskućnici nakon rata Kanjudosa (Canudos).

3. Tipična favela je sirotinjska četvrt smještena na rubu grada i urbanih središta. Prepuna je ilegalno izgrađenih kuća na malom području s manjkom struje i lošim vodovodnim instalacijama. No, stvari se kreću nabolje. Novije kuće u pojedinim favelama imaju čak telefone i internetsku vezu.

4. Prosječna životna dob u favelama je 48 godina, što je 20 godina manje od državnog prosjeka. Za ovu činjenicu optužuju se neregulirani higijenski uvjeti, manjak sanitarnih čvorova, zagađenost okoliša, ali i velika stopa kriminaliteta.

5. Preprodaja droge je jedan od najvećih problema, a u ovom kriminalnom poslu uglavnom su zaposleni dječaci tinejdžerske dobi. Pucnjava na ulicama česta je pojava, ne samo među bandama u faveli već i između kriminalaca i policije.

6. Otprilike šest posto od ukupne brazilske populacije živi u favelama. Samo u Rio de Žanieru postoji hiljada favela, a u Sao Paulu oko 1.600.

7. Ročina (Rochina) je ime najveće favele, koja se nalazi na jugu Rio de Žaneira, a dom je za otprilike 70.000 stanovnika, odnosno faveladosa. Također, popularna je turistička destinacija kroz koju agencije vode zainteresirane turiste kako bi im pokazali pravo lice ove južnoameričke države.

 

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj