IVANIĆ NE DOLAZI U MOSTAR, VJEROVATNO NI IZETBEGOVIĆ! Čović: “Traži se dlaka u jajetu, oni koji imaju primjedbe neka u njima uživaju”

Član Predsedništva BiH Mladen Ivanić izjavio je danas da, zbog ranije preuzetih obaveza, neće ići na otvaranje 21. Međunarodnog sajma privrede u Mostaru.

Ivanić ne dolazi u Mostar, vјerovatno ni Izetbegović?

“Imao sam poziv, ali neću ići zbog drugih obaveza. Idem u Istanbul na jedan forum, a istovremeno u posјetu carigradskom patrijarhu. To je jedini razlog”, rekao je Ivanić u izjavi Tanjugu. Kako je precizirao, on će u posјeti carigradskom patrijarhu biti već u utorak. Ivanić je naveo da je o tome obaviјestio predsјednika Srbije Aleksandra Vučića, koji će prisustvovati otvaranju sajma u Mostaru, kao i hrvatskog člana Predsјedništva BiH Dragana Čovića.

Sudeći po saopštenju objavljenom nakon današnjeg razgovora predsјednika Vučića i bošnjačkog člana predsјedništva BiH Bakira Izetbegovića, u Mostaru neće biti ni Izetbegovića. U saopštenju se navodi da je Vučić pozvao Izetbegovića u Beograd, kako bi što skorije nastavili taj razgovor.

Vučić će u Mostaru govoriti na otvaranju Međunarodnog privrednog sajma, na kojem će se Srbija, kao zemlja – partner, upečatljivo predstaviti kroz učešće više od 60 najjačih kompanija, kao i bogatim kulturnim i umјetničkim programom.

Vučić i Izetbegović telefonom o odnosima u regiji

Predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić je, uoči svoje sutrašnje posjete Mostaru, telefonom razgovarao sa predsjedavajućim Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakirom Izetbegovićem.

Predsjednik Vučić i predsjedavajući Izetbegović su razgovarali o bilateralnim odnosima dviju zemalja i sveukupnim odnosima u regionu, saopštila je predsjednikova Služba za saradnju s medijima. Dvojica sagovornika su se saglasili da su mir i stabilnost u regionu uslovi za sveobuhvatni napredak svih i da će zato odgovornim i posvećenim zajedničkim radom dati svoj puni doprinos bilateralnoj i regionalnoj saradnji.

Predsjednik Vučić i predsjedavajući Izetbegović su istakli da je potrebno preduzeti konkretne korake koji bi vodili ka riješavanju otvorenih pitanja, posebno ubrzanju razgraničenja između Srbije i BiH. Oni su razmotrili i različite mogućnosti za realizaciju novih zajedničkih ekonomskih i infrastrukturnih projekata, od kojih se po značaju izdvaja autoput između Beograda i Sarajeva, koji bi, osim ekonomske koristi, imao i veliku političku važnost.

Aleksandar  Vučić je pozvao predsjedavajućeg Izetbegovića da posjeti Srbiju, kako bi što skorije nastavili ovaj razgovor. Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović je predsjedniku Republike Srbije Aleksandru Vučiću čestitao Vaskrs.

 Traži se dlaka u jajetu, oni koji imaju primjedbe neka u njima uživaju

Čović je kazao da je na sutrašnju večeru pozvao one koje je pozvao, između ostalih i Denisa Zvizdića, Dodika i Čavaru, kao predsjednike dva entiteta. Prisutan će biti i predsjednik Crne Gore jer je kazao kako se uvijek pazi da budu prisutna sva tri susjeda Bosne i Hercegovine.

Dragan Čović prije svečanosti otvorenja “Mostarskog proljeća – 20. dani Matice hrvatske Mostar”, prokomentarisao je nepozivanje na sutrašnje sajamske aktivnosti u Mostaru druga dva člana Predsjedništva BiH.

Redovno zadnjih desetak godina se potrudim da što više ljudi dođe u Mostar, kao što se trudim oko Matice hrvatske da dobiju ovakvu dimenziju. Drago mi je da je sve više onih koji traže dlaku u jajetu. Ja mislim da bi trebali biti ponosni na Mostarski sajam, da imamo petnaestak dvadeset dana prepune svih hotela, restorana. Što se tiče večere, ona već postaje pomalo tradicionalna. Prošlih godina su na njoj bila tri člana Predsjedništva. Pošto ove godine gospodin Ivanić nije u zemlji, ja sam odlučio da ne pravimo bilo kakav raskorak koji bi tome mogao dati neku drugu dimenziju”, odgovorio je na pitanja novinara Čović.

Čović je kazao da je na sutrašnju večeru pozvao one koje je pozvao, između ostalih i Denisa Zvizdića, Dodika i Čavaru, kao predsjednike dva entiteta. Prisutan će biti i predsjednik Crne Gore jer je kazao kako se uvijek pazi da budu prisutna sva tri susjeda Bosne i Hercegovine.

“Opet smo uradili nešto veliko i ako neko u tom velikom ima primjedbu, ja ću mu ostaviti da i dalje uživa u primjedbama, a mi idemo dalje”, kazao je Čović.

Čović je kraju kazao i kako su na otvorenje sajma u utorak pozvani i Izetbegović i Ivanić, kao i cijelokupan politički vrh Bosne i Hercegovine.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj