MI ĆEMO ISTRAJATI I DOČEKATI PRESUDU: Otvoreno pismo očeva ubijenih studentica Selme i Edite

Povodom 18 mjeseci od tragične smrti studentica Filozofskog fakulteta u Sarajevu Selme Agić iz Bugojna i Edite Malkoč iz Bosanske Krupe, otvorenim pismom oglasili su se njihovi očevi Amir Agić i Enes Malkoč. Studentice je Golfom usmrtio Sanjin Sefić, kojem je u toku suđenje u Kantonalnom sudu u Sarajevu. 

Agić i Malkoč u sudnici
Agić i Malkoč u sudnici

– Proteklo je 18 mjeseci otkako Selma i Edita više nisu s nama, 18 mjeseci ispunjenih tugom, neizvjesnošću, čekanjem, odlascima, vraćanjem. Od noći 10. oktobra 2016. godine, kad su izgubile život, o čemu smo saznali kroz medije, do danas, ništa nije drugačije. Krivac za njihovu smrt još nije osuđen – navodi se u otvorenom pismu.

Očevi ne kriju ogorčenje, navodeći da su nekoliko puta prešli stotine kilometara do Sarajeva da bi im kazali da je suđenje odgođeno.

Prošle godine 17. jula suđenje je počelo ispočetka – kao da se devet mjeseci između njihove smrti i tog trenutka nije ni desilo. Kao da devet mjeseci nismo dolazili u sudnicu, po vrućini, u postu, bolesti, da bismo pokazali da ćemo se za naše kćerke boriti koliko god treba. Koliko god vremena da prođe, ono što svi znaju o Selmi i Editi, ne može se promijeniti. Njihova dobrota, poštenje, vedrina i toplina ostaju u sjećanju porodica i prijatelja bez obzira na vrijeme. Ali, ko će poslije ovoliko vremena vjerovati u pravdu, Sud i istinu? Osamnaest mjeseci, više od 500 dana, Sud se bavi pitanjem: Je li Sanjin Sefić kriv? Već svi u ovoj državi znaju da je prošao kroz crveno, da je vozio više od 100 kilometara na sat, da ih je ubio i pobjegao.

Mi nećemo bježati. Mi ćemo čekati i dočekati presudu i dalje ponosni na ono što su naše kćerke bile. Iako pravde nikad neće biti, počinilac mora biti osuđen u nadi da više nikad niko neće pobjeći ni ubiti na pješačkom prijelazu – navodi se na kraju otvorenog pisma Amira Agića i Enesa Malkoča.

 

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj