NA PRAGU SMO ‘TREĆEG SVJETSKOG RATA’: Amerikanci i Rusi gledaju se preko nišana i gomilaju oružje oko Sirije

Američki razarač “Donald Kuk” opremljen sa 50 krstarećih raketa “tomahavk” približio se na 100 kilometara od Tartusa u Siriji, gdje se nalazi vojno-pomorska baza Rusije.

Slikovni rezultat za us russia in syria

Ruski vojni analitičar Viktor Baranec, kaže da ruske oružane snage imaju čime da odgovore na eventualni američki napad. Kako precizira ovaj ekspert u komentaru u listu “Komsomoljska pravda”, u Sredozemnom moru se nalazi grupa borbenih brodova Rusije, uključujući dizel-podmornice naoružane čuvenim raketama “kalibar”.

SAD ŠALJU NOSAČ AVIONA ‘HARRY S. TRUMAN’ U BLISKOISTOČNU MISIJU! Turska štampa: Već su određene 22 mete napada na Siriju, a SAD-u će se pridružiti Velika Britanija i Francuska

Koalicija na čelu sa Sjedinjenim Američkim Državama je posljednjih sedmica, pred sirijske granice dopremila ogromnu vojnu armadu! Naime, desetine strateških bombardera B-52, koji su već dejstvovali proteklih mjeseci, u punoj su borbenoj pripravnosti.

Takođe, udarne pesnice američkih snaga predstavljaju moćni lovci F-15E, zatim udarni dronovi, avioni AC-130, borbeni helikopteri “apači”. Čak nekoliko stotina lovaca okružuje Siriju, sa mora i kopna. Gomilanje američkih moćnih snaga gotovo ne ostavlja mogućnost da se Vojska SAD sada povuče pred prijetnjama Rusije.

NJENI AUTORI ŽELE DOVESTI U ZABLUDU MEĐUNARODNU ZAJEDNICU! Rusija u Vijeću sigurnosti UN-a blokirala američku rezoluciju o Siriji

S druge strane, u bazi Hmejmim, podsjeća dalje Baranec, Rusija ima lovce i bombardere uključujući i par najnovijih aviona Su-57. Na raspolaganju Rusiji su i “bastioni”, obalski raketni kompleksi sa visokopreciznim protivbrodskim raketama “jahont” i “oniks”. “Bastioni” su namijenjeni za gađanje brodova u radijusu 350 kilometara, a raketa može da dopremi bojevu glavu težine nekoliko stotina kilograma na minimalnoj visini i zato ju je veoma teško presresti.

Ruske jedinice u Siriji imaju i “pancir — S1”, samohodni protuvazdušni raketni kompleks za zaštitu od svih sredstava vazdušnog napada sa bliskog rastojanja. Baranec dodaje da su i “bastioni” i “panciri” uspješno isprobani u Siriji u realnoj borbi i da su se pokazali kao visokoefikasni. Naravno, ističe analitičar, ruske baze u Siriji pokrivaju i trenutno najbolji u svijetu PVO kompleksi S-400.

Podsjetimo, prema informacijama turskog lista “Hurijet” američkom razaraču “Donald Kuk” su se “bar četiri puta” približavali ruski lovci. Kako navodi Baranec, to je onaj isti razarač koji je u proljeće 2014. sramotno pobjegao iz Crnog mora dalje od Krima nakon što je ruski avion Su-24 oslijepio njegove lokatore.

– Ne treba isključiti mogućnost da će i sada ruski piloti izvesti nešto u sličnom duhu. Ali u pomoć “Kuku” stiže još jedan raketni razarač SAD — “Porter” sa 60 “tomahavka”, o čemu piše “Wall Street Journal”.

“Porter” je već na istoku Sredozemnog mora, a očekuje se da će se priključiti “Kuku” za par dana. Baranec podsjeća da je “Porter” prije tačno godinu dana bio angažiran u vršenju udara na vazduhoplovnu bazu “Šeirat” u Siriji kada je lansirao 59 “tomahavka” pod istim opravdanjem — da je to odgovor na nedokazani “hemijski napad” Bašara Asada.

Prema riječima analitičara, ako američki razarači lansiraju ovoga puta rakete na vojne objekte Sirije, a tamo se nalaze i ruski vojni savetnici, odgovor Moskve će biti trenutan.

Sjetimo se upozorenja načelnika ruskog Generalštaba Valerija Gerasimova da će ruska grupacija u Siriji uništiti ne samo rakete koje budu gađale Damask, nego i brodove i avione s kojih su lansirane.

PRIPREMILI SU SVE ZA LAŽNE HEMIJSKE NAPADE! General Rudskoy: Ako napadnete Damask, gađat ćemo ne samo vaše rakete, nego i mjesta sa kojih ste ih lansirali!

– To već znači neposredan sukob SAD i Rusije, odnosno faktički rat. Dalji razvoj te priče je nemoguće predvideti jer se radi o dvije najveće nuklearne države – upozorava Baranec.

(Global CIR/Agencije)
Objavljeno u:

Komentiraj