NJENI AUTORI ŽELE DOVESTI U ZABLUDU MEĐUNARODNU ZAJEDNICU! Rusija u Vijeću sigurnosti UN-a blokirala američku rezoluciju o Siriji

 Rusija je blokirala nacrt rezolucije SAD o uspostavljanju novog mehanizma za istragu hemijskih napada u Siriji u Vijeću sigurnosti UN-a.

Zasedanje Saveta bezbednosti UN

Stalna predstavnica Sjedinjenih Američkih Država u UN, Niki Hejli, pozvala je članove Vijeća sigurnosti UN-a da podrže nacrt rezolucije o hemijskim napadima u Siriji i glasaju protiv ruskog, prenosi “Sputnjik”. Ambasador Rusije u UN, Vasilij Nebenzja, smatra da nacrt rezolucije Sjedinjenih Američkih Država „nema nikakve veze sa nezavisnom“ istragom informacija o hemijskom napadu u Siriji. “Ne možemo da podržimo američki nacrt rezolucije“, rekao je Nebenzja.

Za dokument je glasalo 12 članova Vijeća, protiv američkog prijedloga su bile Rusija i Bolivija, a Kina je bila uzdržana.

„Autori (rezolucije) znaju da je (nacrt rezolucije SAD) suprotan stavu Rusije i neće biti prihvaćen“, rekao je Nebenzja na sastanku Savjeta bezbjednosti UN. „Delegacija SAD ponovo pokušava da dovede u zabludu međunarodnu zajednicu i učini još jedan korak ka konfrontaciji stavljajući na glasanje nacrt rezolucije koja nema jednoglasnu podršku članova Savjeta bezbjednosti“, istakao je Nebenzja.

Prema njegovim riječima, SAD pokušavaju da ožive zajednički mehanizam istrage koji se „osramotio“ donošenjem presude suverenoj državi — Siriji — bez podataka koji to potvrđuju. „Ambasador Rusije u UN-u, Vasilij Nebenzja, smatra da nacrt rezolucije Sjedinjenih Američkih Država „nema nikakve veze sa nezavisnom“ istragom informacija o hemijskom napadu u Siriji.

VS UN na današnjem sastanku razmatra inicijative Rusije i Sjedinjenih Američkih Država o odgovoru na mogući hemijski napad u sirijskom gradu Duma i istrazi slučajeve upotrebe otrovnih materija u Siriji. SAD su ranije zatražile glasanje VS UN-a o svom nacrtu rezolucije o uspostavljanju novog mehanizma za istragu hemijskih napada u Siriji.

 

(Global CIR/Agencije)

 

Komentiraj