OTVOREN SAJAM U MOSTARU! Borisov: “Obraćam se braći Bošnjacima, Srbima, Hrvatima…”

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, koji će danas u Mostaru otvoriti 21. Međunarodni sajam privrede, sastao se premijerom Bugarske Bojkom Borisovim. Govorili su o međusobnim odnosima, ali i stanju na Balkanu.

“Svaki sukob, bilo kakav sukob, vratio bi nas stotinu godina unazad. Sve bi se pokvarilo ukoliko bi došlo do bilo kakvih sukoba”, kazao je Vučić na današnjoj pres-konferenciji.

Premijer Bugarske Bojko Borisov kazao je da je sa zadovoljstvom prihvatio poziv da učestvuje na sajmu u Mostaru.

“Obraćam se našoj braći Bošnjacima, Srbima, Hrvatima, čitavom regionu, od Grčke do Rumunije, Hrvatske i Slovenije. Moramo ispoljiti razum, jer posljedice će biti samo za Balkan, snosit će ih samo Balkan, to smo već jednom jednom doživjeli, ne bismo željeli da se to ponovi. Ne smijemo biti egoisti, nijedna od država na Balkanu, i da mislimo da će neki konflikt mimoići neku od naših zemalja. Zato sam sa zadovoljstvom prihvatio poziv”, kazao je Borisov.

Govorio je i o Starom mostu u Mostaru.

“Tek jučer, 20 godina poslije rata, čujem da je obnovljen most, vidjeli smo spomenik UNESCO-a, za sekund može da se uništi, a 20 godina da se obnavlja. Moramo ispoljiti razum, obraćam se svim liderima na Balkanu. Posljedice ćemo nositi samo mi, naša majka je Evropa, ubijeđen sam kada slušam evoropske kolege, da oni žele mir na Balkanu”, naveo je Borisov.

U Slobodnoj zoni “Hercegovina” danas u 11 sati bit će otvoren “Međunarodni sajam gospodarstva Mostar 2018”.

Na mostarskom sajmu, čiji je ovogodišnji zemlja partner Srbija, predstavit će više od 800 izlagača iz dvadesetak zemalja.

U okviru sajma održat će se i dvije podsajamske manifestacije Sajam turizma i Sajam knjige i grafičke industrije, kao i brojne tematske konferencije, forumi, stručni skupovi i B2B razgovori.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj