IZRAELSKI LABURISTI ZBOG CORBYNA PREKINULI VEZE SA BRITANSKIM KOLEGAMA: Optužuju ga da je ‘propalestinski orijentiran’ i saosjećajan prema navodnim antisemitima u vlastitim redovima

Izraelska laburistička stranka odlučila je privremeno prekinuti sve veze s britanskim kolegama nakon optužbi o antisemitizmu na račun čelnika britanskih laburista Jeremyja Corbyna.

Israeli Labor Party suspends ties with Corbyn as he ‘fails’ to tackle alleged anti-Semitism
Stranka je rekla da ne može održavati odnose s Corbynom, navodeći kao razlog njegov neuspjeh u borbi protiv navodnog antisemitizma unutar Laburističke stranke. U pismu upućenom Corbynu, pored toga da je navodno pro-palestinski orijentiran, izraelski laburisti osuđuju i njegovu “javnu mržnju” spram izraelske državne politike koja djeluje  zastrašujuće i onemogućava bilo kakve konstruktivne odnose.

Izraelski lider radničke partije Avi Gabbay napisao je: “Ne možemo održavati odnose s vama, vođom Laburističke stranke u Velikoj Britaniji, dok ne uspijevate adekvatno odgovoriti antisemitizmu unutar Laburističke stranke u Velikoj Britaniji”.

Ova reakcija iz Izraela dolazi nakon što je Corbyn ponovno optužen da je suosjećajan prema antisemitima u vlastitim redovima. Stotine su prosvjedovale protiv navodnog antisemitizma laburista ispred sjedišta stranke i parlamentskog trga. Za protest su odgovorne dvije židovske skupine: Zastupnički odbor britanskih Židova i Židovsko vijeće za vodstvo. U otvorenom pismu, prva je napisala da Corbyn ima “urođeni svjetonazor prema kojem se glavne židovske zajednice …smatraju neprijateljima”.

Vođa laburista je, međutim, dobio podršku ‘Ždovskog glasa za rad’, čiji su čelnici izjavili: “Zgroženi smo akcijama i izjavama Zastupničkog odbora Židova. Oni ne predstavljaju nas ili mnoge Židove u stranci koji dijele  vizije Jeremyja Corbyna o društvenoj pravdi i jednakosti, kao i Jeremyevu dosljednu predanost antirasizmu, koja je sada više nego potrebna.”

Corbyn, koji je bio cjeloživotni borac protiv rasizma, suočen je s optužbama za antisemitizam otkako je došao na čelo laburista, u početku zbog njegovog prihvaćanja dijaloga s Hamasom i Hezbollahom, koje je opisao kao “naše prijatelje” te nakon što je krajem  marta  izrazio on-line podršku umjetniku čiji je mural po mnogima imao antisemitske motive.

 

(Global CIR)

Komentiraj