KONAČNO POSTIGNUT DOGOVOR SA EUROPOLOM: “Kontakt tačka” će se nalaziti u Sarajevu pri Ministarstvu sigurnosti

Danas je u Sarajevu konačno postignut dogovor o zajedničkoj “kontakt tački” za saradnju sa Europolom. Nakon višesatnih pregovora, kojim su prisustvovali i oficiri Europola i Haga, te Lars Gunar Vigemark, specijalni izaslanik delegacije EU u BiH, postignut je dogovor da “kontakt tačka” bude u Ministartvu bezbjednosti u Sarajevu.

Povezana slika

Pregovorima je prisustvovao i ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač, federalni ministar unutrašnjih poslova Aljoša Čampara i ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić koji je rekao da je ovo istorijski događaj što se tiče bezbjednosti i da će naredne sedmice biti potpisan konačni sporazum sa Europolom.

On je dodao da će to omogućiti bolju saradnju kada su u pitanju imigracije, terorizam  i organizovani kriminal.

Upitan da kaže na koji način će obezbijediti tehničku i finansijsku podršku, Mektić je rekao da su dobili obećanja od međunarodne zajednice i Europola da će im u tome pomoći.

Dragan Mektić, ministar bezbjednosti BiH, rekao je nakon sastanka da  je ovo istorijski trenutak za sektor bezbjednosti u BiH, jer je do  sada vrlo nejasno bila formulisana kontakt tačka sa Eurpolom u BiH, te ju je 16 policijskih agencija u BiH  tumačilo svaka na svoj način.

Ključni problem vidim u neozbiljnosti tog pregovaračkog tima. Poslije toga su zbog tog nedefinisanog stava nastali problemi. Čak mogu da kažem da je taj dio u sporazumu definisan, nije u potpunosti usklađen sa zakonom BiH i tu se napravi prostor za razne manipulacije. Definisala se samo neka adresa bez preciziranja institucije. Bilo je navedeno da će kontakt tačka biti u Sarajevu, na adresi Trg BiH 1, a to je čitav jedan kvart“, rekao je Mektić.

Ističe da je ovaj sporazum od velikog značaja za BiH.

Mi ćemo sad postati sastavni dio EUROPOL-a, odnosno evropske policije. Pristup svim analizama, informacijama, bazama podataka, učestvovaćemo zajedno u međunarodnim policijskim akcijama, istragama, hapšenjima, provjerama. puno ćemo lakše doći do puno provjera i informacija koje nam budu trebale kada su u pitanju terorizam i organizovani kriminal, posebno kada su u pitanju pranje novca, finansijski kriminal – razne prevare i mahinacije“, rekao je Mektić.

Poručio je da će EUROPOL biti jedan snažan alat koji ćemo moći koristiti.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj