NADLIJETALI FREGATU! Francuski brod u Sredozemlju pod budnim okom ruskih “suhoja“

Ruski vojni avioni su nadlijetali francusku fregatu „Akvitan“ u Sredozemnom moru, piše list „Uest Frans“, pozivajući se na predstavnike ratne mornarice Francuske.

Incident se, navodno, desio prošlog vikenda. Tada su naoružani Su-24 i Su-30 preletjeli francusku fregatu. Predstavnici Ratne mornarice Francuske su manevar ruskih aviona nazvali „agresivnim“, izrazivši mišljenje da su oni bili opasni.

Ministarstvo odbrane Rusije zasad ne komentariše ove informacije. Kako piše „Uest Frans“, fregata „Akvitan“ trenutno prati američki razarač „Donald Kuk“, koji nosi krstareće rakete „tomahavk“.

Ranije su mediji javili da ka sirijskoj obali plove dva američka razarača — „Donald Kuk“ i „Porter“. Juče je saopšteno da je udarna grupa američke mornarice, na čelu sa nosačem aviona „Hari Truman“, krenula iz stalne baze u Virdžiniji kako bi bila raspoređena u Evropi i na Bliskom istoku.

Odgovor bi bio momentalan

Prvi zamjenik predsjednika Komisije za odbranu pri gornjem domu ruskog parlamenta Jevgenij Serebrenikov rekao je danas da će Rusija momentalno odgovoriti ukoliko njena vojska u Siriji bude pogođena u mogućem američkom vazdušnom udaru.

Ruska vazduhoplovna baza Hmeimim, mornarička baza Tartus i ruski vojnici raspoređeni u Siriji su pod čvrstom zaštitom dok se očekuje da SAD izvrše vazdušne udare kao odgovor na navodni napad hemijskim oružjem u Dumi, rekao je Serebrenikov “Sputnjiku”. 

“Očekujemo da, u slučaju američkih napada, životi naših vojnika neće biti ugroženi. Mislim da SAD to shvataju i da neće dozvoliti da se to desi, jer bi, u suprotnom, odgovor Rusije bio momentalan, kao što je rekao načelnik Generalštaba”, naveo je Serebrenikov.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj