ODLUČUJUĆA KONVENCIJA 26. MAJA! Izetbegović: Uz Džaferovića, Softića i Zvizdića i četvrti kandidat SDA za Predsjedništvo BiH

Predsjedništvo SDA na današnjoj je sjednici utvrdilo da će Konvencija stranke biti održana 26. maja, na godišnjicu osnivanja, a na njoj će biti promovirana izborna platforma i utvrđen kandidat SDA za člana Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda.

Do sada se spominjalo pet imena za kandidate. Halid Genjac i Adil Osmanović ne bi da budu na toj listi. Ostali su Šefik Džaferović, Denis Zvizdić i Safet Softić, s tim što smo ostavili prostor da bude i četvrti kandidat. Napravit ćemo šire konsultacije na terenu da to definitivno utvrdimo, to je još uvijek otvoren proces, kazao je predsjednik SDA Bakir Izetbegović na pres konferenciji održanoj u Sarajevu.

Većina bh. javnosti i baze SDA kao četvrtog kandidata priželjkuje prof. dr. Sebiju Izetbegović, što se ne može kazati i za dio medija koji su prenijeli krnju izjavu predsjednika SDA u kojoj su naveli imena samo tri kandidata, bez četvrtog.

Na pitanje zašto nije otišao na Sajam u Mostar, Izetbegović je odgovorio:

Mislim da se to tako htjelo, da je konkretno Čović to htio da tako bude. Predsjedništvo BiH je stalo svojim i autoritetom i ugledom iza Mostarskog sajma, svojim protokolom. Ja sam onda doživio da dobijem pozivnicu, kakvu su hiljade ljudi dobile, na kojoj ne stoji ni čak da smo pokrovitelji. Nisam znao ni koja mi je uloga tu. To su stvari koje je Čović namjerno uradio. Jedna manipulacija i privatizacija od Čovića. To se namjerno uradilo i nije bilo druge nego ne odazvati se – rekao je Izetbegović i dodao da je on prije dvije godine bio taj koji je otvorio sajam i obratio se.

To se podrazumijevalo kada je Predsjedništvo pokrovitelj. Ovaj put je Čović odlučio da bude tako, on ima takav utjecaj na one koji organiziraju sajam. Općenito, mislim da se Čović nije korektno ni mudro odnosio prema Bošnjacima niti koalicionim partnerima tokom mandata. Evo, u odnosu na Islamsku zajednicu, ne možemo shvatiti zašto bez potrebe zabija “trn u zdravu nogu”, rekao je Izetbegović.

Na pitanje u vezi s Izbornim zakonom, Izetbegović je rekao da bi „HNS i Čović htjeli da oni određuju šta su prioriteti, pravila igre. I šta može i šta ne može.

Oni bi htjeli da pet stranaka nema nikakav stav o tome – istakao je.

 

(Global CIR/Agencije/Index.ba)

Komentarion this Post

  1. Čelična Lejdi jedina može uzeti više glasova od stranke.

    Reply
  1. By Tri truta i pčela radilica | GlobalCir on April 12, 2018 at 4:37 AM

    […] ODLUČUJUĆA KONVENCIJA 26. MAJA! Izetbegović: Uz Džaferovića, Softića i Zvizdića i četvrti ka… […]

Komentiraj