OŠTRA RETORIKA NA VIJEĆU SIGURNOSTI! Haley: ‘Rusija je izabrala zaštititi čudovište, a ne živote sirijskog naroda’

Rusija i Sjedinjene Države sporile su se u utorak na Vijeću sigurnosti UN-a oko Sirije blokirajući jedna drugoj pokušaje da se uspostave međunarodne istrage o napadima kemijskim oružjem u toj ratom razorenoj zemlji.

Sjedinjene Države i druge zapadne sile razmatraju poduzimanje vojne akcije zbog kako se sumnja napada otrovnim plinom u subotu na sirijski grad koji drže pobunjenici koji već dugo odolijeva snagama predsjednika Bašara al-Asada.

Najprije Rusija uložila veto, a onda i SAD

Rusija je uložila veto na nacrt američke rezolucije kojom bi se otvorila nova istraga koja bi utvrdila tko je kriv za takve napade. Sjedinjene Države i druge zemlje su potom blokirale suparnički ruski pokušaj da se uspostavi druga istraga koja bi tražila da Vijeće sigurnosti pripiše odgovornost. Moskva se protivi bilo kakvom napadu na svoga bliskog saveznika Assada. Ruski veleposlanik pri UN-u Vasilij Nebenzia je rekao kako b odluka Washingtona da predloži svoju rezoluciju mogla biti uvod u udar Zapada na Siriju.

Najmanje 60 ljudi je ubijeno a više od 1000 ozlijeđeno u kako se sumnja napadu kemijskim oružjem u subotu na grad Dumu, prema sirijskoj humanitarnoj skupini. Liječnici i svjedoci kažu kako su žrtve pokazivale simptome trovanja, moguće nervnim otrovom, i izvijestili su o mirisu plina klora.

“Rusija je odabrala zaštititi čudovište”

Američka veleposlanica pri Ujedinjenim narodima Nikki Haley je rekla Vijeću sigurnosti kako je usvajanje američkog nacrta rezolucije najmanje što zemlje članice mogu učiniti.

“Povijest će zabilježiti da je na današnji dan Rusija odabrala zaštititi čudovište a ne živote sirijskog naroda”, rekla je Haley govoreći o Asadu.

Dvanaest članica vijeća glasovalo je za nacrt američke rezolucije, dok se Bolivija pridružila Rusiji glasujući ne, a Kina se suzdržala. Rezolucija, kako bi prošla, treba devet glasova za i na nju ne smije biti uložen veto niti jedne od stalnih članica Rusije, Kine, Francuske, Britanije ili Sjedinjenih Država.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj