ŠEŠELJ O PRESUDI: Ponosan sam na sve ratne zločine koje su mi pripisali i spreman sam ih ponoviti

Ova presuda je protivpravna, po anglosaksonskom pravu u drugom stepenu nije se mogla preinačiti prvostepena presuda. Mogla se samo ukinuti i vratiti na ponovno suđenje, izjavio je za medije Vojislav Šešelj povodom današnje drugostepene presude u Hagu kojom je osuđen na deset godina zatvora.

Šešelj o presudi: Spreman sam da ponovim zločine koji su mi pripisani

“Mene je praktično osudilo pet sudija koje me nikada u životu uživo nisu vidjele. To je skandal svoje vrste, jer postoji princip neposrednosti suđenja. Ne može me osuditi neko ko me nikad nije vidio. Vjerovatno ću se žaliti. Šanse sa žalbu nisu velike, ali ja hoću to dalje da tjeram! Da tjeram mak na konac, da bi im što više problema napravio. Da bih što više žigosao njihovo protivpravno ponašanje”, rekao je Šešelj .

Dodaje da su ga za, kako kaže, navodni zločin u Hrtkovcima osudili, iako tamo nije bilo sistematskog, niti rasprostranjenog napada na civilno stanovništvo.

“Ni jedan Hrvat iz Vojvodine nije protjeran. Oni koji su otišli, prethodno su sa prognanim Srbima iz Hrvatske razmijenili kuće i stanove. Ni jedan jedini Hrvat nije protjeran”, tvrdi lider radikala.

Na kraju razgovora za Sputnjik Vojislav Šešelj kaže da je u vrijeme izricanja presude — spavao.

“Ponosan sam na sve ratne zločine i zločine protiv čovječnosti koje su mi pripisali i spreman sam u budućnosti da ih ponovim”, kaže Šešelj za Sputnjik.

Žalbeno vijeće Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične tribunale osudilo je lidera radikala na deset godina zatvora zbog progona i podsticanje na progon Hrvata u Hrtkovcima. Osuđen je za deportaciju i podsticanje deportacije Hrvata iz Vojvodine. Međutim, Šešelj neće ići u zatvor, jer je u pritvoru Haškog tribunala tokom suđenja proveo ukupno 11 i po godina. 

 

(Global CIR/Agencije)  

Komentiraj