DA LI TRAMP POKUŠAVA SMIRITI SITUACIJU? ‘Nikad nisam ni rekao kad će uslijediti napad na Siriju – moglo bi se desiti veoma skoro ili uopšte ne baš tako skoro!’

Donald Tramp, američki predsjednik, u novom tvitu je napisao da nikad nije tvrdio kada će uslijediti napad na Siriju, što se može protumačiti kao korak ka deeskalaciji potencijalnog sukoba.

“Nikad nisam ni rekao kad će uslijediti napad na Siriju. Moglo bi se desiti veoma skoro ili uopšte ne baš tako skoro! U svakom slučaju SAD pod mojom administracijom su uradile sjajan posao da region oslobodimo Islamske države. Gdje je zahvalnost Americi za ovo”, napisao je Tramp.

Njegov raniji tvit mnogi mediji u Americi su protumačili kao najavu skorog udara vojne sile SAD na Siriju, što bi bio mogući početak ozbiljnog vojnog sukoba između SAD i Rusije, obzirom da Rusija Siriju vidi kao stratešku tačku u kojoj ima vojne baze i podržava sirijskog predsjednika Bašara Al Asada, koga zapad smatra odgovornim za hemijske napade na civilno stanovništvo i želi ga ukloniti.

“Rusija je zaprijetila da će srušiti sve projektile koje ispalimo na Siriju. Pripremi se Rusijo, zato što će oni doći, lijepi, novi i “pametni”! Ne bi trebalo da budeš partner sa životinjom koja ljude ubija bojnim otrovima i u tome uživa”, napisao je Tramp u ranijem tvitu.

 

 

(Global CIR/NN/Agencije)

  1. […] DA LI TRAMP POKUŠAVA SMIRITI SITUACIJU? ‘Nikad nisam ni rekao kad će uslijediti napad na Sir… […]

Komentiraj